1. Ana Sayfa
  2. Haberler

Dünyaca ünlü markalar, e-pazar yeri oluyor

Dünyaca ünlü markalar, e-pazar yeri oluyor

KOBİ’lerin mağaza açma ve yerleşmiş müşterilere hızlıca ulaşmasına imkan sağlayan e-pazar yerleri arasına her gün bir yenisi daha ekleniyor. Yerli ve global çapta is⚡mini duyurmuş markalar, birer birer e-pazar yeri olma alanında girişimlerde bulunuyor.

Rekabet kızışıyor ⚡

Hepsiburada, Trendyol, Gittigidiyor, n11, Amazon ve Alibaba gibi sektörü domine eden isimlerin yer aldığı e-pazar yerleri listesine, e-ticaret siteleri de adını yazdırıyor. FLO ve LC Waikiki ile başlayan dönüşüm, pek çok markanın da girişimine yol açıyor. Teknosa’nın da e-ticaret sitesini pazar yerine dönüştüreceği bilgisi ile, sektördeki rekabet kızışmaya başladı. Uzun yıllardır gerek ulusal gerekse global çapta başarılara imza atan e-pazar yerlerinin artması, KOBİ’ler için de bir fırsat alanı oluşturdu. 

Komisyon oranları tartışılıyor 🏷️

KOBİ’lerin mağaza açabileceği pazar yerlerinin artmasıyla birlikte, komisyon oranları da tartışma konusu oldu. Yüksek trafik ve hazır müşteri avantajlarından yararlanmak isteyen KOBİ’ler, e-pazar yerlerindeki komisyon oranlarının her geçen gün artmasından ise şikayetçi. Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) verilerine göre; 2020 yılında Türkiye’deki 226 milyar TL’lik e-ticaret satışlarının 183 milyar TL’si e-pazar yerlerinde gerçekleşti. Kendi internet sitesi varken, aynı zamanda e-pazar yerlerinde faaliyet gösteren işletme sayısı ise; 2019’da 5 bin 139 iken, 2020’de 11 bin 475’e ulaştı.

Dünyaca ünlü markalar pazar yeri oluyor 🛍️

E-ticaret sitesini pazar yerine dönüştüren ilk markalardan bir tanesi ise FLO oldu. Ayakkabı satış mağazası FLO, web sitesinde pek çok satıcının mağaza açmasına imkan sağladı. FLO’nun ardından gelişmelere ayak uyduran LC Waikiki, United Colors of Benetton, L’Oréal, Hopi, Kanz gibi pek çok marka da e-ticaret sitesini, e-pazar yerine dönüştürdü. 

Hedef çoklu kanal stratejisi 📊

Elektronik ve teknolojik eşya perakendeciliği alanında faaliyet yürüten Teknosa da, pazar yeri olarak faaliyete geçmeyi 3 yıllık dönem içerisinde ana stratejik önceliklerinden biri olarak duyurdu. Teknosa yetkilileri yaptıkları açıklamada, elektronik perakendeciliğinde daha güçlü ürün yelpazesi ve e-ticareti çoklu kanal stratejisi odaklı en iyi müşteri müşteri deneyimi sunmayı hedeflediklerini belirtti.

Müşteri alışkanlıkları değişti 🤳

Pandemi dönemi ile birlikte satış stratejileri değiştiren işletmeler, online ürün veya hizmet alışverişlerinin artmasıyla fiziksel mağazalarını dahi internet ortamına taşımıştı. Gerek koşullar gerek ise müşteri alışkanlıklarının da değişmesiyle, işletmeler hem ürün hem de satış kanalı çeşitliliğini arttırmaya başladı. 

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında