1. Ana Sayfa
  2. E-Ticaret

E-ihracat Alanında Devlet Teşvikleri

E-ihracat Alanında Devlet Teşvikleri

Teşvik ve destekler, e-ihracatta yurt dışına açılma sürecinde her aşamada destek sağlamayı amaçlamaktadır. Ticaret Bakanlığı tarafından verilen teşvikler için Ticaret Bakanlığı’na veya İhracatçı Birlikleri’ne başvuru yapılabilmektedir.

İşte o destekler:

  • 🔖 Marka tescil ve korunma desteği: Sınır ötesi e-ticaret kapsamında hizmet, ürün veya yurt içinde tescili yapılmış markaların yurt dışındaki pazarlarda tescilinin yapılması ve markanın korunması için harcanan kalemler için verilen destektir. Bu kapsamda marka tescili araştırması, patent bürosu hizmetleri gibi giderler desteklenmektedir.
  • 🛍️ Pazar araştırması seyahat desteği: E-ihracat yapmak isteyen firmaların hedef pazar araştırması amacıyla düzenleyecekleri seyahatler için verilen destektir. En fazla iki şirket çalışanının uluslararası ve şehirlerarası ulaşımda kullanılan ekonomi sınıfı uçak, tren, gemi ve otobüs bileti ücretleri olarak günlük 50 doları; araç kiralama giderleri olarak kişi başına günlük 150 doları geçmemek kaydıyla konaklama giderleri desteklenmektedir. Türkiye’den gidiş ve Türkiye’ye dönüş hariç olmak üzere, en fazla 10 (on) günlük kısmı ve 1 sene içerisinde en fazla 10 yurtdışı pazar araştırması gezisi desteklenir.
  • 📝 Rapor desteği: Ticaret Bakanlığının uygun gördüğü kurumlardan alınan veya kuruluşlara yaptırılan raporlara yönelik bir destektir. Bu raporlar; pazar araştırması, veri izleme, değerlendirme faaliyetleri, şirket veya marka odaklı raporlar, mali ve hukuki analiz raporları gibi raporlardır. Bu destek iki yıllıktır ve destek oranı şirketler için %60, iş birliği kuruluşları için %75 olup yıllık en fazla 200.000 dolara kadar destek verilir.
  • 🔑 E-ticaret sitelerine üyelik desteği: E-ticaret sitelerine üyelik ücretleri desteklenerek firmaların e-ticaret sitelerine üyeliklerinin kolaylaştırılması sağlanmaktadır. Ticaret Bakanlığı tarafından ön onay verilmiş e-ticaret sitelerine toplu üyeliklerde iş birliği kuruluşlarına %80 oranında ve her bir şirket için e-ticaret sitesi başına yıllık en fazla 2.000 dolar tutarında destek verilmektedir. İş birliği kuruluşlarının toplu üyelik desteğinden yararlanabilmesi için, her başvuruda en az 250 şirketi e-ticaret sitesine üye yapmış olması gerekir.
  • 🎑 Fuar desteği: Her sektörden ve her düzeyde firmaların uluslararası pazarlara girmeleri, hali hazırda ihracat yaptıkları pazarlarda tutunmaları ve mevcut pazarlarını çeşitlendirmeleri yoluyla ihracatımızın arttırılması hedeflenmektedir. Yurt dışındaki fuarlar için yüzde 50 oranında destek verilebilmektedir. Destek verilen fuarların kapsamı ve destek süresi farklılık arz etmektedir.
  • 🏬 Şirket satın alma desteği: Yabancı şirket veya marka odaklı raporlar ile yabancı şirket alımı işlemlerine ilişkin mali ve hukuki raporlar için giderler destek kapsamındadır. Destek oranı şirketler için %60, iş birliği kuruluşları için %75 olup yıllık en fazla 200.000 dolara kadar destek verilir.
  • 💸 Birim desteği: Yurt dışı faaliyetleri için şirket bünyesinde açılan birimlerin vergi, harç, kira ve komisyon giderleri yüzde 40 ila 50 oranlarında desteklenmektedir.
  • 📃 Belge desteği: Çevre, kalite ve sağlık gibi konularda teknik mevzuat ve uyum için verilen destektir. Bu başlıklarda; belge, izin, danışmanlık, ruhsat, sertifika, eğitim ve diğer belgelendirme giderleri yüzde 50 oranında desteklenmektedir.
  • 🪧 Reklam ve tanıtım desteği: E-ihracat için yapılacak reklam, tanıtım, pazarlama, sponsorluk ve ilan giderleri ile kokteyl, konferans, seminer ve lansman gibi faaliyetlerin giderleri desteklenmektedir. Destek oranı yüzde 60’tır.
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında