1. Ana Sayfa
  2. E-Ticaret

E-ihracata yüzde 50 vergi muafiyeti!

E-ihracata yüzde 50 vergi muafiyeti!

Hepinizin bildiği gibi, 1 Ocak 2021 tarihiyle birlikte e-ihracat alanında önemli bir gelişme oldu. Bu gelişme kapsamında, yurtdışına satış yapan mikro-ihracatçılar %50 vergi muafiyetinden faydalanabiliyor. Uzun yıllardır e-ihracata tereddütle yaklaşan KOBİ’ler ise, muafiyet ile birlikte birer birer e-ihracatı deneyimliyor.

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Emre Ekmekçi’nin aktardığı verilere göre 2021 yılında; dünya ortalamasında e-ihracatın genel ihracat içindeki payı %5.5 iken, Türkiye’de bu rakam %0.5’lerde. İşte bu rakamları dengelemek adına da devlet, e-ihracatı destekliyor ve KOBİ’lerin işlerini kolaylaştırmayı hedefliyor. 

Kazancın %50’si vergiden muaf 👜

Kısaca özetlemek gerekirse, bu muafiyet kapsamında; ağırlık ve tutar itibariyle Posta İdaresi ve hızlı kargo taşımacılığı şirketleri tarafından düzenlenen Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) ile mikro ihracat işlemlerinde gerçekleşen mal ihracatından elde edilen kazancınızın %50’sinin gelir vergisinden muaf tutuluyorsunuz. Söz konusu muafiyet de sadece mikro ihracatı kapsadığı için belirtilen marjların altında kalmak gerekiyor.

Araya bir virgül koyup size mikro-ihracatın tanımını da yapmak istiyorum. İnternet üzerinden yaptığınız bir satışta KDV hariç fatura tutarınız 15 bin euro’dan az ve satışa konu olan mallarınızın ağırlığı 300 kg’dan hafifse, bu mikro ihracat yapıyorsunuz demek. 

Teşvikler bitmedi! 🎁

E-ihracat kapsamındaki devlet teşvikleri sadece muafiyet ile sınırlı da değil: 

  1. ETGB ile yaptığınız mikro ihracat işlemleri sonrasında KDV iadesi alabiliyorsunuz. 
  2. Alibaba, Amazon gibi küresel pazar yerlerinde satış yapmak  isteyenlerin üyelik bedellerinin %50-70 arası devlet tarafından karşılanıyor.
  3. E-ticaret siteleri üyelik ücreti isterse, Ekonomi Bakanlığı’nın destek programı sayesinde geri alabiliyorsunuz. 💻
  4. İnternet üzerinden yurtdışında verdiğiniz reklam giderlerinin de %60’a kadarı devlet tarafından karşılanıyor. 
  5. İşyeri olmadan evde ürettikleri ürünleri, elektronik ortamlarda satan kişiler gelir vergisinden muaf tutuluyor. 🏠

Şartlar nedir? 🤓

  • Gönderileriniz değer açısından 15.000 euro’nun altında olmalı ve göndereceğiniz ürünlerin ağırlığı 300 kg’ı aşmamalı. 📦
  • Vergiden muaf esnaf belgesi almalısınız. 📜
  • Bir ticari hesap açarak tüm tahsilatlarınızı bu hesap üzerinden gerçekleştirmelisiniz. 🏦
  • İhracattan kaynaklanan yıllık toplam hasılatınız 400.000 TL’ye kadar ise, ilgili yılda sizin sigortalı olmanız; yıllık 800.000 TL ise, ilgili yılda sizin sigortalı olmanız ve en az ortalama 1 tam zamanlı ya da eş değer kısmi zamanlı işçi çalıştırmanız; yıllık 1.600.000 TL ise, sizin sigortalı olmanız ve en az ortalama 2 tam zamanlı ya da eş değer kısmi zamanlı işçi çalıştırmanız; yıllık 2.400.000 TL ise, sizin sigortalı olmanız ve en az ortalama 3 tam zamanlı ya da eş değer kısmi zamanlı işçi çalıştırmanız gerekmektedir. 👨‍🔧 

Nasıl başvurulur? 🤔

Bu muafiyetin en cazip taraflarından bir tanesi başvuru koşulları. Şöyle ki:

  • Online ortamda düzenlenen ETGB ile yetkili kargo firmaları aracılığıyla mikro ihracat yapmak ve bu muafiyetten faydalanmak mümkün. 

ETGB beyanını bunlar gibi hızlı kargo taşımacılığı şirketleri yapıyor. Başvurmak için yetkili bir kargo firmasıyla irtibata geçmeniz yeterli. Şu detayı da atlamayalım, ürünleri Türkçe faturanın orijinali ve İngilizce kopyası ile birlikte yetkilendirilmiş olan kargo şirketlerine teslim etmek gerekiyor. 🧾

ÖNEMLİ NOT: Yazılım, tasarım ve hizmet gibi alanlarda yapılan ihracatlar bu muafiyet kapsamına girmiyor. 

BİR DİĞER ÖNEMLİ NOT: İhraç edilen fakat sonradan çeşitli nedenlerle kısmi veya tamamen geri gönderilen ürünler için muafiyetten faydalanılamıyor. 

E-ticaret konusunda vergiler ve finansal konular hakkında destek almak istiyorsanız, her zaman online şirket kurma ve ön muhasebe platformu Mükellef‘i ziyaret edebilirsiniz!

Ayrıca, E-Ticaret Türkiye YouTube kanalımızda, E-İhracatta %50 Vergi Muafiyeti’ni anlattığımız videomuzu şuradan izleyebilirsiniz. 🤩

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında