1. Ana Sayfa
  2. E-Ticaret

eBay Mağaza Açma Rehberi (2022 Rehberi)

eBay Mağaza Açma Rehberi (2022 Rehberi)

Bu yazımız Mükellef.co iş birliğiyle hazırlanmıştır.

eBay, aylık 800 milyonun üzerinde ziyaretçisiyle dünyanın en çok ziyaret edilen uluslararası pazar yerlerinden biridir. Özellikle uluslararası satışlar için geniş imkânlar sunduğundan dolayı günümüzde birçok profesyonel satıcı tarafından tercih edilmektedir. Bu yazımızda eBay mağaza açma adımlarını detaylı bir şekilde sizlere aktarmaya çalışacağız. Dilerseniz vakit kaybetmeden başlayalım.

Bir eBay Hesabı Oluşturun

eBay mağaza açma aşamalarının ilki, bir eBay hesabı oluşturmak. ebay.com adresi ile web sitesine girdiğimizde sol üstte bulunan Sign In ve Register butonlarını görüyoruz. Eğer daha önceden bir eBay hesabınız varsa bu noktada Sign In butonuna tıklayarak hesabınıza giriş yapabilirsiniz. Önceden açtığınız bir hesabınız yoksa Register seçeneğine tıklayarak hesap oluşturmanız gerekiyor.

Endişelenmeyin, bir eBay hesabı oluşturmak aslında düşündüğünüzden çok daha kolay. Register butonuna tıkladığımızda Personal ve Business olmak üzere bizleri iki farklı üyelik tipi karşılıyor. Eğer dünya çapında çok yüksek miktarlarda satış yapan profesyonel bir satıcıysanız “Business” tipinde, kendi çapınızda ürünlerinizi eBay üzerinden satmak istiyorsanız da “Personal” tipinde üyeliğinizi oluşturmanız gerekiyor. Oluşturacağınız üyeliklerin tamamen ücretsiz olmasının yanı sıra ürün listelemek için de satış yapana kadar herhangi bir ödeme yapmanız gerekmiyor.

Kaydolma ekranında bizlerden istenecek bilgiler şunlardır:

  • Ad
  • Soyad
  • E-posta adresi
  • Şifre

Bilgilerimizi doldurduktan sonra hesabımız başarıyla oluşturuluyor. Artık eBay profilimizi düzenleyebiliriz. Ana sayfamızın sol üst köşesinde ismimizin göründüğü linke tıklayarak mağaza profilimizi görüntüleyebiliyoruz. Buradan rahatlıkla profil resmimizi, kapak fotoğrafımızı ve mağaza açıklamamızı düzenlememiz mümkün.

İlk Ürününüzü Listeleyin

Hesabımızı oluşturup mağaza profilimizi düzenlediğimize göre şimdi ilk ürünümüzü listeleme zamanı. Ana sayfanın sağ üst köşesinde bulunan Sell butonuna tıkladığımızda ürün listeleme sayfasına yönlendirileceğiz.

Burada eBay hangi tipte bir ürün listeleyeceğimizi soracaktır. Açılan arama çubuğuna yayınlayacağımız ürün tipini girmeli ve en uygun kategoriyi seçmeliyiz. Bunun sebebi, ürün özelliklerinizi girmemiz için eBay tarafından bize uygun bir ürün listeleme formunun sağlanacak olmasıdır.

Ürün kategorimizi seçtikten sonra yönlendirileceğimiz sayfada üç bölüm altında ürün detaylarımızı girmemiz gerekiyor:

  • Listeleme Detayları (Listing Details)
  • Satış Detayları (Selling Details)
  • Kargo Detayları (Shipping Details)

Listeleme Detayları (Listing Details)

Listeleme detayları; ürün başlığınız, ürün açıklamanız, ürün görselleriniz ve ürününüze ait diğer bilgilerin yer aldığı bir bölümdür. Burada ürününüz hakkında olabildiğince fazla detay vermek, listelediğiniz ürünün potansiyel müşterilerinizle buluşması açısından son derece önemlidir.

Temel Detaylar

Listeleme detaylarının üstünde yer alan ilk altı kısım temel detaylardır. Burada doldurmanız gereken alanlar şunlardır:

  • Ürün Başlığı (Title)
  • Altyazı (Subtitle)
  • İkincil Kategori (Second Category)
  • Varyasyonlar (Variations)
  • UPC
  • Ürün Durumu (Condition)

Ürün Fotoğrafları (Photos)

Ürün fotoğrafları listeleme yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli kısımlardan biridir. eBay her bir ürün için satıcılara maksimum 12 adet görsel eklemeye izin veriyor. Ürün fotoğraflarınızı yüksek çözünürlükte görseller şeklinde girmeniz, mağazanız açısından çok daha faydalı olacaktır. Çünkü ürününüzü ziyaret eden müşteriler, yüksek görüntü kalitesindeki fotoğraflar sayesinde ürününüzü detaylıca inceleme fırsatı bulabilirler.

Önemli bir diğer nokta ise ürün fotoğraflarınızı girerken görsellerinize ekstra yazı ve çerçeve gibi eklemeler yapmamanız. eBay tarafından yasaklanan bu durum, dikkate alınmaması halinde ürününüzün satıştan kaldırılması gibi kötü sonuçlar doğurabilir.

Ürün Özellikleri (Item Specifics)

Ürün özellikleri; eBay tarafından tavsiye edilen ve ürününüze ait marka, beden, renk, desen, hammadde gibi niteliklerin yer aldığı bölümdür. Bu bölümde olabildiğince fazla detaya yer vermeniz, hem SEO açısından hem de müşterileriniz açısından oldukça kritiktir. eBay, burada sağlayacağınız detaylara göre ürününüzü en uygun müşterilere göstermeye çalışacaktır.

Ürün Açıklaması (Item Description)

eBay mağaza açma sürecindeki bir sonraki adım ürün açıklamasıdır. Ürün açıklaması; ürününüzü en iyi şekilde tanımlayabileceğiniz, müşterilerinize ürününüz hakkında bilgiler verebileceğiniz bir kısımdır. Bu alanı doldururken dikkat etmeniz gereken noktalar şunlardır:

  • Kalabalık ve anlaşılması güç paragraflar yerine kısa ve öz açıklamalar girin.
  • Paragraflarınızı olabildiğince kısa tutmaya özen gösterin.
  • Ürününüze ait anahtar kelimelere ürün açıklamanızda yer verin.
  • Mümkünse ürününüze ait özellikleri maddeler halinde açıklayın.

Satış Detayları (Selling Details)

Satış detayları bölümü; satış formatı, satış fiyatı ve satış adedi gibi bilgilerin yer aldığı kısımdır. Buradaki bilgileri eksiksiz olarak doldurmanız ürünleriniz için son derece önemlidir. Şimdi bunları alt başlıklar halinde inceleyelim.

Satış Formatı (Format)

Satış formatı, ürünlerinizin sabit bir fiyattan mı yoksa açık artırma modeliyle mi satılacağının seçileceği alandır. Eğer açık artırma modeliyle satış yapmak istiyorsanız bir başlangıç fiyatı ve bir süre belirlemeniz gerekir. Genellikle sabit fiyatlı ürünler satmak, açık artırma usulü satış yapmaya kıyasla çok daha kolaydır. Sadece maliyetlerinizi hesaplar ve bunun üzerine kâr payınızı ekleyip ürününüzü listelersiniz.

Ürün Fiyatı (Price)

Ürün fiyatınızı belirlemek, bütün parametreler hesaba katılarak yapılması gereken bir süreçtir. Bu noktada üretim maliyetinizi, ödeyeceğiniz vergileri ve eBay pazar yeri komisyonlarını hesaplamalısınız. Listeleyeceğiniz ürün için bütün giderlerinizi hesapladıktan sonra kâr payınızı da ekleyerek ürün fiyatınızı belirlemeniz gerekiyor.

eBay pazar yeri komisyonları her ürün tipi için farklılık göstereceğinden dolayı ürününüze ait komisyonları eBay Satış Ücretleri sayfasından inceleyebilirsiniz.

Ürün Miktarı (Quantity)

Bu alanda belirtmeniz gereken şey, ürününüzden kaç adet satacağınızdır. Genelde paket halinde satılan ürünlerde kullanılır. Örneğin 5’li batarya seti satıyorsanız bunu buradaki alanda belirtmeniz gerekiyor. Eğer satacağınız ürünü çoklu halde satmak istemiyorsanız Quantity kısmına 1 yazmanız yeterli olacaktır.

Kargo Detayları (Shipping Details)

Önemli bir diğer nokta ise kargo detaylarıdır. Bu kısımda öncelikle ödeme, kargo ve iade politikalarınızı oluşturmalısınız. Bu belgeleri oluşturup ürününüzle ilişkilendirdikten sonra paket çeşidinizi, paket boyutlarınızı ve paket ağırlığınızı girmeniz gerekiyor. Son olarak kargonun gönderileceği lokasyonu seçerek kargo detayları bölümünü tamamlayabilirsiniz.

Tüm bu adımları izleyerek işlemlerinizi doğru bir şekilde tamamladığınızda ilk ürününüzü oluşturmuş ve mağazanızda yayınlamış olacaksınız. Bu andan itibaren müşteriler ürününüzü görebilir ve satın alabilirler. Genel olarak baktığımızda aslında eBay mağaza açma adımları bu kadar basit.

Her ne kadar eBay üzerinden satış yapmak kolay olsa da satışlarınız belli bir seviyeye ulaştığında vergi mükellefi olmanız gerektiğini unutmayın. Sizlerin de bildiği gibi vergilerinizi düzenli ve zamanında ödemek için ikamet ettiğiniz yere bağlı olarak şirket kurmanız gerekiyor. Bu noktada bizim sizlere tavsiyemiz, Mükellef.co şirket kurma platformu olacaktır. Türkiye’nin yanı sıra Amerika, İngiltere ve Estonya gibi birtakım vergi avantajlarının bulunduğu ülkelerde bile şirket kurabilmeniz mümkün.

Ayrıca şirket kurulumunuz sonrasında ihtiyacınız olacak tüm finansal destek yine Mükellef tarafından sizlere sağlanıyor. Böylelikle sizler eBay üzerinden satışlarınızı artırmakla meşgul olurken Mükellef sizin için her türlü yasal ve vergisel işlemlerle ilgilenmiş oluyor. Şirket kurulum süreçleriyle alakalı daha detaylı bilgi edinmek için Mükellef.co adresini ziyaret edebilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında