1. Ana Sayfa
  2. E-Ticaret

Esnaf muaflığı nedir? Kimler faydalanabilir?

Esnaf muaflığı nedir? Kimler faydalanabilir?

Evden çalışmak isteyenlere müjde! Gelir Vergisi Kanunu 9. maddesinde çeşitli şartlarından bahsediliyor. Eğer bu şartları karşılıyorsanız, esnaf muaflığı var ve kazancınız üzerinden vergilendirilmiyorsunuz demektir.

Bu yazımızda, esnaf muaflığı ile ilgili tüm detayları ele almaya çalışacağız. Tabii bundan önce, eğer yaşınız 18-29 arasındaysa “Şirket kurmak isteyen 18-29 yaş arası gençler dikkat!” yazımıza mutlaka göz atın.

Esnaf Muaflığı Nedir? 🤷🏼‍♀️

Gerçek kişiler, yaptıkları ticari faaliyetler üzerinden bir gelir elde ettiklerinden, vergi vermek zorundadır. Fakat belli şartlar altında faaliyet gösteren kişiler, elde ettikleri kazançları üzerinden vergilendirilmiyorlar. Tabii bunun için birtakım şartları karşılıyor olmanız gerek.

Kimler Esnaf Muaflığından Faydalanabilir? 👨🏻‍🌾

Bu esnaf muaflığından fayalanabilmek için sizlerden beklenen en temel faktör, ticaretinizi bir iş yeri açmadan yapıyor olmanız. Bunun dışında:

  • Gezici olarak perakende ticaret ile ilgilenenler, müşteriye ulaşan ayakkabı boyacısı, hamal veya çilingir gibi işlerde çalışanlar veya köylerde gezici olarak her türlü sanat işleri ile uğraşanlar.

❗️ Giyim eşyalarıyla zati ve süs eşyaları, değeri yüksek olan ev eşyaları ile pazar takibi suretiyle gıda, bakkaliye ve temizlik maddelerini ve sabit iş yerlerinin önünde sergi açmak suretiyle o iş yerlerinde satışı yapılan aynı neviden mallar satanlar hariç!

  • Bir iş yeri açmadan faaliyet gösteren hallaç, kalaycı, lehimci, musluk tamircisi, çilingir, ayakkabı tamircisi, kundura boyacısı, berber, nalbant, fotoğrafçı, odun ve kömür kırıcısı, çamaşır yıkayıcısı ve hamallar gibi küçük sanat erbabları.
  • Köylerde gezici bir şekilde her türlü sanat işleri ile uğraşanlar.
  • Nehir, göl, deniz ve su geçitlerinde toplam 50 rüsum tonilatoya kadar makinesiz veya motorsuz nakil vasıtaları işletenler veya hayvan arabaları ile nakliyecilikle uğraşanlar.
  • Ziraat işleri için kullandıkları hayvan, hayvan arabası, motor ve traktör gibi araç veya sandallar ile ara sıra ücret karşılığında eşya veya insan taşıyan çiftçiler.
  • Dışarıdan işçi almadan, oturdukları evlerde imal ettikleri el yapımı eşyalar ve yiyecekleri iş yeri açmadan satanlar.

❗️ Bu ürünleri; kermes, festival, panayır ve kamu kuruluşlarınca geçici olarak belirlenen yerlerde satmak, muafiyetten faydalanmaya engel değildir. Bu ürünleri evde üretip, kermes, festival ve panayırlar gibi etkinliklerde satabilirsiniz.

  • Bir iş yeri açmadan kapı kapı dolaşarak her türlü hurda maddeyi toplayarak veya satın alarak bu malların ticaretini yapanlar.
  • Gelir Vergisi Kanunu’nun 47.maddesinde yazılı şartlara uygun olanlardan kendi ürettikleri el dokuma işleri, bakır işlemeciliği, çini ve çömlek yapımı, sedef kakma ve ahşap oyma işleri, kaşıkçılık, bastonculuk, semercilik, yazmacılık, yorgancılık, keçecilik, lüle ve oltu taşı işçiliği, çarıkçılık, yemenicilik, oyacılık ve bunlar gibi geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyette bulunanlar.
  • İş yeri açmadan, gezici bir şekilde milli piyango bileti satanlar.

Bu maddelerdeki şartları karşılayan kişiler, esnaf muaflığından faydalanabilirler.

❗️ Esnaf muaflığından faydalananlar, yaptıkları tüm işlerle ilgili giderlerine ilişkin, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinden aldıkları belgelerin tamamını saklamak zorundadır.

Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi Nasıl Alınır? 📜

Eğer yukarıdaki esnaf muaflığı şartlarını yerine getiriyorsanız, ikametgahınızın bulunduğu yerdeki vergi dairesine bir dilekçe vermeniz gerekiyor. Böylelikle, “Esnaf Vergi Muafiyeti” adındaki belgeyi alarak, bu muafiyetten faydalanabilirsiniz. Belgeyi alırken, herhangi bir ek ücret vesaire ödemeniz gerekmiyor.

Bu “Esnaf Vergi Muafiyeti” belgesinin geçerliliği ise üç yıl. Bu üç yılın sonunda “Esnaf Vergi Muafiyeti” belgenizi yenilemeniz gerek. Böylelikle, bu şartlar altında bu muafiyetten faydalanmaya devam edebilirsiniz.

Vergilendirme ve benzeri finansal hususlarda daha fazla bilgi edinmek için her zaman online şirket kurma ve ön muhasebe platformu Mükellef‘ten yardım alabilirsiniz.

Ayrıca, E-Ticaret Türkiye kanalında sizler için bu konuyla ilgili hazırladığımız videoyu da izlemeyi unutmayın!

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında