1. Ana Sayfa
  2. E-Ticaret

Etsy Mağaza Açma Rehberi (Güncel Rehber)

Etsy Mağaza Açma Rehberi (Güncel Rehber)

Etsy, her ay milyonlarca alışveriş tutkunu tarafından ziyaret edilen ve genellikle el yapımı ürünlerin satıldığı dünyadaki en büyük e-ticaret pazaryerlerinden biridir. Sizler de bir sanatçı, heykeltıraş veya zanaatkâr iseniz bu platformda yerinizi şimdiden alabilirsiniz. Daha fazla vakit kaybetmeden tutkunuzu kazanca dönüştürebilmeniz için sizlere Etsy mağaza açma ile ilgili detaylı bir rehber hazırladık. Şimdi gelin hep beraber inceleyelim.

Etsy Mağaza Nedir?

Mağaza açma adımlarına geçmeden önce dilerseniz Etsy mağaza nedir? sorusunun cevabını verelim. Etsy mağaza, Etsy’nin dünya çapındaki hazır müşteri kitlesini kullanarak pazaryeri satışı yapmanıza olanak tanıyan bir hesap türüdür. Yerli ve yabancı diğer pazaryerleri gibi, Etsy mağazalarında da puanlama sistemi vardır. Yani müşterileriniz, sizin mağazanızdan satın aldıkları ürünleri puanlayabilir. Müşterilerden gelen bu ürün puanlamaları neticesinde mağazanız beş yıldız üzerinden değerlendirilir.

Ayrıca Etsy mağazanızda ürünlerinizi kategorize edebilirsiniz. Bu sayede mağaza profilinizin sol kısmında ürün kategorileriniz gösterilir ve müşterileriniz de aradığı ürünü rahatlıkla bulabilir. Mağaza profilinizi dilediğiniz gibi özelleştirmede özgürsünüz. Müşterilerinizin ilgisini çekebilecek güzel bir mağaza açıklaması yazabilir, mağazanızın profil ve kapak fotoğrafını güncelleyebilir veya mağazanızın iade politikası gibi yasal belgelerini yayınlayabilirsiniz.

Etsy’de Mağaza Açmak için Gerekli Şartlar Nelerdir?

Diğer birçok pazaryerinin aksine Etsy mağaza açma şartları oldukça esnek. Bunun en açık delili ise, Etsy’de mağaza açmak için şirket sahibi olma zorunluluğu bulunmaması. Mağaza kurulumu için yalnızca size ait olduğunu doğrulayabileceğiniz bir kredi kartına sahip olmanız yeterli. Etsy mağazası açarken geçerli bir kredi kartı sağlayamazsanız, mağaza açma işleminiz maalesef başarılı bir şekilde tamamlanmıyor.

Ancak her ne kadar şirket sahibi olmak Etsy’de satış yapmak için zorunlu olmasa da, fatura kesebilmek ve vergilerinizi düzenli ödemek için şirket sahibi olmanız gerekli. Yani özetle, Etsy’de mağaza açıp satış yapmak için şirket sahibi olmanız gerekmez, satış yapmaya başladığınızda şirketinizi kurup fatura kesmeye başlayabilirsiniz.

Etsy Komisyon Oranları Nelerdir?

Pazaryeri mantığına uygun şekilde Etsy’de de yapılan satışlar üzerinden belirli komisyonlar ödemeniz gerekir. Etsy komisyon oranları diğer pazaryerlerinden farklı olarak; ürün kategorisine göre değil, satış başına sabit yüzdeler üzerinden alınıyor. Etsy’de Türkiye için geçerli olan komisyon oranlarına bakacak olursak:

  • Yüklenen her ürün başına $0.20 listeleme ücreti
  • Yapılan her satıştan %6,5 oranında satış komisyonu
  • %6,5 + 3 TL olacak şekilde Etsy Payments ödeme komisyonu

Genel anlamda Etsy’nin Türkiye için uyguladığı komisyon ücretleri bu şekilde. Ancak komisyon oranlarında yapılabilecek olası değişikliklere karşı Etsy’nin resmi web sitesi üzerinden güncel oranları takip etmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Etsy’de Hangi Ürünler Satılmalı?

Bir Etsy mağazası açmadan önce karar vermeniz gereken ilk şey, hangi ürünleri satacağınız olmalıdır. Etsy’de satmanız gereken ürünlerin, nitelik itibariyle el yapımı ya da sizler tarafından üretilmiş ürünler olması zorunludur. Etsy’de açacağınız mağazalarınızda fabrikasyon ürünler sattığınız düşünülürse hesabınız Etsy tarafından askıya alınabilir. Böyle bir durumda hesabınızı geri almak için Etsy destek birimiyle iletişime geçmeniz ve ürünlerinizin fabrika çıkışlı olmadıklarını kanıtlamanız gerekir.

Genel itibariyle Etsy’de kendi ürettiğiniz sticker, el örmesi, yastık, kolye, bilezik, yüzük gibi ürünleri satabilmeniz mümkün. İlgi alanlarınıza uygun olacak şekilde hangi ürünü satacağınıza karar verdiyseniz artık Etsy mağaza açma adımlarına geçebiliriz.

Etsy Mağaza Açma Adımları

Eğer daha önce Etsy üzerinden ürün almak amacıyla bir hesap oluşturduysanız bu hesabınızı mağaza açmak için de kullanabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, hesabınıza giriş yapıp etsy.com/sell adresine gitmek. Ardından biraz sonra anlatacağımız Etsy mağaza açma adımlarını takip ederek mağazanızı aktif hale getirebilir ve ürünlerinizi satmaya başlayabilirsiniz.

Eğer daha önceden oluşturduğunuz bir Etsy hesabınız yoksa sağ üst köşede bulunan Sıgn In butonuna tıklayıp açılan penceredeki REGISTER seçeneğini seçmeniz gerekiyor. Bu şekilde hızlıca Etsy hesabınızı oluşturabilir ve yine aynı şekilde mağaza açma adımlarını izleyebilirsiniz.

Mağaza açma ekranına geldiğimizde bizi beş adımdan oluşan bir süreç karşılıyor.

Adım 1 – Shop Preferences

Bu adımda yapmanız gereken şey; mağaza dili, mağazaya ait para birimi, mağaza lokasyonu gibi ayarlamaları gerçekleştirmek. Oldukça basit olan bu adımı satış yaptığınız ülkeye göre belirleyip bir sonraki adıma geçebilirsiniz.

Adım 2 – Name Your Shop

İkinci adımda bizden istenen şey mağazamıza bir isim vermemiz. Burada dikkat etmemiz gereken en kritik nokta, mağaza adımızı sattığımız ürünlerle alakalı bir şekilde isimlendirmek. Etsy’de öne çıkmak için bu noktaya özellikle dikkat etmemiz gerekiyor. Çünkü Etsy arama sonuçlarında ürünleriniz gösterilirken mağaza isminizin ürünlerinizle ilişkili olup olmadığına dikkat ediliyor. Örneğin el yapımı kolye gibi ürünler satıyorsanız Kolye Cenneti gibi bir isim mağazanız açısından çok daha iyi olacaktır.

Adım 3 – Stock Your Shop

Stock Your Shop kısmında ise sizden mağazanıza ilk ürününüzü eklemeniz istenecektir. Burada ilk ürününüzü listelerken dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar bulunuyor. Dilerseniz alt başlıklar halinde bunları detaylı bir şekilde açıklayalım.

Ürün Fotoğrafları

Ürün fotoğrafları listelerinizin en önemli kısımlarından biridir. Ürününüzü görüntüleyecek olan müşterilerinize olabildiğince detaylı ürün görselleri sunmalısınız. Bu sayede potansiyel müşterileriniz ürünlerinizi daha detaylı olarak inceleyebilir ve ürününüzü satın almak isteyebilirler.

Yüksek çözünürlükte (2000 px ve 72 ppi) ürün fotoğrafları yüklemeniz mağazanız adına çok daha sağlıklı olacaktır. Çünkü mağazanızı ve ürünlerinizi görüntüleyen kişilerin düşük kaliteli fotoğraflar yerine yüksek kalitede fotoğraflar ile karşılaşmaları, müşterileriniz üzerinde pozitif bir etki bırakır.

Bu kısımda ürün fotoğraflarınız haricinde ürününüze ait maksimum 100 MB boyutunda bir video yüklemeniz de mümkün. Etsy tarafından yapılan araştırmalarda, ürün fotoğraflarının yanı sıra ürün videosu da yükleyen satıcıların çok daha yüksek oranda satış yaptıkları belirtilmiştir.

Ürün Detayları

Ürün fotoğraflarınızın hemen altında bulunan ürün detayları kısmında ürün başlığınız, ürün açıklamanız, ürün kategoriniz ve ürününüze ait diğer özellikler yer alıyor. Bu kısım, Etsy arama sonuçlarında üst sıralara gelmek için oldukça önemlidir. Kullanıcıların ürününüzü rahatlıkla keşfetmelerini istiyorsanız olabildiğince fazla detay vermenizi şiddetle tavsiye ederiz.

Ürün detaylarınızın sonunda yer alan Shipping Profiles bölümünden kargo bilgilerinizi de ayarladıktan sonra üçüncü adımı tamamlamış oluyorsunuz. Ve tebrikler, artık ilk ürününüzü yayınladınız! Şimdi ödeme alma ve faturalandırılma detaylarınızı sağlamanız gerekiyor.

Adım 4 – How You’ll Get Paid

Etsy mağaza açma sürecinde önemli bir diğer nokta ise ürününüzü satın alan kişilerden nasıl ödeme alacağınızla ilgilidir. Bu kısımda müşteriler ürünlerinizi satın aldıktan sonra Etsy tarafından size yapılacak ödemeleri alacağınız banka hesabınızı belirtmelisiniz. Buraya gireceğiniz banka hesabınızdan herhangi bir şekilde ücret tahsili yapılmayacaktır. Bu, yalnızca Etsy’de biriken bakiyenizi çekmek için kullanacağınız hesap olacaktır.

Ödeme alacağınız banka hesabınızı tanımladıktan sonra Etsy size bir test ödemesi gönderir. Bu miktar genellikle 0.01 USD gibi küçük bir ödeme olacaktır. Eğer test ödemesi banka hesabınıza sorunsuz olarak geldiyse artık sorunsuz şekilde ödeme alabiliyorsunuz demektir.

Adım 5 – Set Up Billing

En son adım olan SET UP BILLING bölümünde sizden fatura detaylarınızı belirtmeniz istenir. Örneğin ürünlerinizde ücretli olarak Etsy reklamları kullandığınızda veya her listeleme yaptığınızda bu miktarlar aylık olarak bakiyenizden düşülür ve aylık faturanıza yansıtılır. Eğer yaptığınız satışlardan elde ettiğiniz gelir bu harcamalardan yüksekse bu alana gireceğiniz banka hesabınızdan herhangi bir ücretlendirme yapılmaz. Aksi takdirde yaptığınız harcamalardan dolayı aylık bazda Etsy tarafından faturalandırılırsınız ve ödenmesi gereken miktar, buraya gireceğiniz banka hesabınızdan tahsil edilir.

Tüm bunların haricinde Etsy’de satış yapmak için bir şirkete sahip olmanız gerektiğini de unutmamalısınız. Şirket sahibi olmanız, kazanç elde ettiğiniz ülkede vergilerinizi düzenli ödemenize imkan tanıyacaktır. Türkiye’nin yanı sıra Amerika, İngiltere ve Estonya gibi birçok farklı ülkede şirket kurulum hizmeti alabileceğiniz Mükellef ile oldukça kolay bir şekilde yurt içi veya yurt dışı şirketinizi kurabilirsiniz.

Mükellef sayesinde ayrıca şirket kurmak istediğiniz ülkede banka hesabı oluşturabilir, yasal adres ve kontak personeli edinebilir, hatta kuracağınız bu şirket için ihtiyacınız olacak tüm muhasebe hizmetlerinden dilediğinizce faydalanabilirsiniz. Böylelikle tüm yasal/vergisel işlemleri Mükellef sizin için tamamlarken siz de güvenli bir şekilde Etsy‘deki satışlarınıza odaklanabilirsiniz.

Etsy Mağaza ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Etsy’de Mağaza Açmak için Şirket Kurmak Gerekir mi?

Etsy’de mağaza açmak için şirket kurma zorunluluğu yoktur. Şirketiniz olmadan da Etsy mağazanızı açabilir ve ürünlerinizi yüklemeye başlayabilirsiniz. Ancak satış yaptıkça fatura kesmeniz gerekeceği için ilerleyen süreçte şirket kurmanız ve bir vergi levhası edinmeniz gerekir.

Etsy’de Satışı Yasak Ürün Var mı?

Etsy’de yasal olarak satışa müsade edilmeyen bazı ürün kategorileri vardır. Bunları şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Alkol, tütün ve her türlü uyuşturucu madde
  • Canlı hayvanlar
  • Çıplaklık ve yetişkin içeriğe sahip ürünler
  • Başta silahlar olmak üzere her türlü tehlikeli alet (patlayıcı, yakıcı, zehirleyici vs.)
  • Şiddet içerikli ögeler
  • Yasa dışı ögeler ve yasa dışı faaliyetlere teşvik eden ürünler
  • Nefret içerikli ögeler

Etsy’de Ödemeler Nasıl Alınmaktadır?

Ülkemizde PayPal gibi yurt dışında kullanılan alternatif ödeme yöntemleri erişime açık olmadığı için, Türkiye’deki satıcılar Etsy ödeme alma işlemlerini yalnızca Etsy Payments üzerinden gerçekleştirebiliyorlar. Etsy Payments, ödemelerinizi Etsy güvencesiyle alabileceğiniz bir ödeme metodudur. Her ülkeye göre değişen farklı komisyon oranları mevcuttur. Türkiye için geçerli olan komisyon oranı %6,5 + 3 TL olarak belirlenmiştir.

Yaptığınız her satış sonrasında, müşterileriniz Etsy Payments güvencesiyle ödeme yaparlar ve bu ödeme sizin Etsy bakiyenize yansıtılır. Alınan ödeme üzerinden komisyon oranları kesildikten sonra kalan miktar, Etsy tarafından banka hesabınıza sizin belirleyeceğiniz periyotlarla düzenli olarak yatırılır.

Etsy’de En Çok Satılan Ürünler Nelerdir?

Etsy’de satılan ürünler genelde el yapımı ve antika tarzında oldukları için en çok satılan ürünler de değişiklik göstermektedir. Yapılan araştırmalara göre Etsy’de en çok satılan ürün kategorileri sırasıyla şu şekilde:

  1. Giyim
  2. Mücevher
  3. Ev ve Yaşam
  4. Çanta ve Cüzdanlar
  5. Güzellik Ürünleri
  6. Aksesuarlar
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında