1. Ana Sayfa
  2. E-Ticaret

1 TL’ye kargo olur mu? eçanta’dan e-ticaret tavsiyeleri! 👜

1 TL’ye kargo olur mu? eçanta’dan e-ticaret tavsiyeleri! 👜

42 yıla dayanan hikayesiyle Tuğba Çanta’nın, eçanta’ya dönüşümünü ve e-ticaret yolculuğunu eçanta Kurucusu Selim Gökşin aktardı. “Ticarette hep başarılıydık ama çok zor bugünlere geldik.” diye konuşan Gökşin, e-ticaret yapmanın artılarından ve eksilerinden bahsetti. 

Selim Gökşin, eçanta’nın, Tuğba Çanta ismiyle 42 yıl önce üretim, ticaret, ithalat ve ihracat üzerine çalıştığını belirtti. Gökşin, e-ticareti aslında yıllar önce denediklerini ancak toplum henüz online alışverişin farkında olmadığı için defalarca markayı KAPATIP AÇTIKLARINI dile getirdi.

“Biz e-ticarete 2006’da başladık” 💸

Perakendeye alışveriş merkezi mağazaları ile girdiklerini söyleyen Gökşin, “Aslında bizim 2006 yılında bir e-ticaret sitemiz vardı. Fakat bir alışveriş merkezine yaptığımız yatırım kadar üzerine düştüğümüz bir konu değildi, çünkü e-ticaretimiz bizi çok tatmin edecek bir seviyede değildi. Biz de işin üzerine çok düşmüyorduk ama en son 2018 yılında şirket olarak apayrı bir bütçeleme ve yatırım çalışmasıyla beraber eçanta’yı yeniden hayata geçirdik ve o günden bugüne kadar yoğun bir şekilde çalışmaya devam ediyoruz. Şu an markamızın tamamen odaklandığı yer e-ticaret.” diye aktardı. 

“Son kullanıcı daha nazlıdır” 👨

Fiziksel dükkan sahibi olmanın e-ticarette dezavantaj getirebileceğini söyleyen Selim Gökşin, “E-ticaret alışkın olmadıkları bir ortam. Çünkü son kullanıcı bir toptan müşteri gibi değildir: daha nazlıdır, daha fazla ilgi ister, daha fazla sorusu vardır. İlk odaklanılması gereken şey bu. Biz Tuğba Çanta olarak, e-çantayı hayata geçirdiğimizde bizim bir perakende geçmişimiz vardı. Biz müşteri ilişkilerinde çok yol katetmiştik. O yüzden e-ticarete başladığımızda da, müşteriye nasıl yaklaşacağımızı, neler söylememiz gerektiğini iyi biliyorduk. Biraz daha geleceğe odaklanıp müşteri ile ilgilenmesi gerekiyor.” dedi.

“Biz mağazacılıktan geliyoruz ve şunu çok iyi biliyoruz: Bizim için tek bir müşteri bile çok değerli, çünkü perakendenin temeli bu.” 

eçanta Kurucusu Selim Gökşin

1 lira kargo olur mu? 🤔

Tüm kargolarını 1 TL olarak belirleyen eçanta’nın, kullanıcılardan çok iyi dönüşler aldığını belirten Gökşin, kargo fiyatının toplum için bir tabu olduğunu dile getirdi. Fiyat ve kargo politikasını bir arada düşündüklerini ve buna göre belirlediklerini aktaran Selim Gökşin, “Bizim kendi müşterimizin hareketlerine, alışveriş deneyimine bakarak aldığımız bir karardı bu. 50 TL + 9.90 TL kargo dediğimizde kesinlikle sepetten geri dönüyor ama 59.90TL kargo dahil dediğimizde bu daha fazla satış yaptırıyor. İlk olarak ‘75 TL ve üzeri kargo bedava’ olarak başladık. Çok kısa bir süre sonra biz ‘Kargo 1 TL’ politikasına geçtik. Çünkü gördük ki, 75 TL ve altına satamıyoruz. Kimse 30 TL olan bir ürünü 10 TL de kargo ödeyip almaz. Bizde ise, kargo bedava gibi görünüyor.” şeklinde konuştu. 

Çeşitlilik = Daha hızlı ticaret 🛍️

E-ticaret yaparken ürün çeşitliliğini fazla tutmanın pek çok faydası olduğuna değinen Gökşin, çeşit arttıkça ticaretin de hızlandığını belirtti. Ancak çok fazla ürünü eçanta bünyesinde bir depoda tutmanın fayda ve zararları olduğunu dile getiren Gökşin, “Bütün ürünlerimizi kendi stoklarımızdan gönderiyoruz. Bu korkutucu bir şey, bu kadar çok ürün ile bir arada olmak. Ama ciddi bir avantajı da var, bize hız kazandırıyor. Ve müşteriye ne kadar fazla ürün sunarsak, müşterinin sitede gezinme süresi buna göre artıyor ve daha fazla çeşit sundukça da daha kolay alışveriş yapabiliyor.” diye iletti. 

“Önce ticareti planlamak lazım.” 🗓️

Pandemi dönemiyle birlikte e-ticarette ciddi bir yığılmanın meydana gelmesi ve herkesin e-ticaret yapmak istemesinin hatalı olduğunu söyleyen Selim Gökşin, doğru zaman ve iyi hazırlığın çok daha iyi olacağını dile getirdi. E-ticaretin Türkiye’de daha çok yolu olduğuna değinen Gökşin şunları söyledi: “Dijitalde her şey sabır istiyor. E-ticaret çok güzel, iş var, hareketlilik var, müşteri her yerde ama bir o kadar da rekabet ve zorluk var. Bunu unutmasınlar. E-ticarete girerken bir mağaza açıyormuş gibi plan yapmasınlar. Ulusal bir satış yapacaklarını ve belki de hazırlarsa uluslararası satış yapacaklarını düşünecek plan yapsınlar. Önce ticareti planlamaları lazım.” 

Selim Gökşin’le gerçekleştirdiğimiz röportaja, buradan ulaşabilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında