Bu yazımız Mükellef.co iş birliğiyle hazırlanmıştır.
Hepsiburada, aylık 100 milyonun üzerinde web site trafiğiyle Türkiye’nin en büyük e-ticaret pazar yerlerinden biridir. Büyük bir pazar yeri olmasından dolayı da birçok satıcının satış yapmak isteyeceği platformlardan birisi olarak öne çıkıyor. Bu yazımızda sizlere detaylı bir şekilde Hepsiburada mağaza açma sürecinden bahsedeceğiz. Dilerseniz zaman kaybetmeden başlayalım.
Hepsiburada Mağaza Nedir?
Mağaza açma adımlarına geçmeden önce Hepsiburada mağaza nedir? sorusunun cevabını vererek başlayalım. Hepsiburada mağaza, Hepsiburada pazaryerinde ürünlerinizi satmanıza olanak tanıyan bir hesap türüdür. Hepsiburada mağazanızı açtığınızda, ürünlerinizi mağazanıza yüklemeye başlayabilir ve sonrasında yüklediğiniz bu ürünleri Hepsiburada güvencesiyle satabilirsiniz.
Hepsiburada mağazanızı, bir alışveriş merkezinde mağaza açarak satış yapmaya da benzetebiliriz. Her gün alışveriş merkezine gelen binlerce kişi, buradaki mağazaları dolaşıp ihtiyaç duydukları ve beğendikleri ürünleri satın alırlar. Yani aslında AVM’lerde bulunan mağazalar, hazır müşteri kitlesinden faydalanarak satış yapar. Hepsiburada gibi bir pazaryerinde mağaza açmak ve satış yapmak da temelde aynı mantığa dayanıyor. Sizler burada bir mağaza açıyor ve ürünlerinizi yüklüyorsunuz. Ardından yüklediğiniz bu ürünler, Hepsiburada’yı ziyaret eden müşterilerin karşısına çıkıyor ve satış yapıyorsunuz.
Hepsiburada Mağazası Açmanın Avantajları
- Hepsiburada her ay milyonlarca kişinin ziyaret ettiği bir e-ticaret platformudur. Bu nedenle mağazanıza müşteri çekme kaygısı gütmeden ürünlerinizi listelemek ve Hepsiburada’nın hazır müşteri kitlesinden faydalanabilmek sizler için büyük bir avantaj olacaktır.
- Hepsiburada’nın marka güvenilirliği sayesinde, mağazanızı ziyaret eden müşterilerin ürünlerinizi tereddüt etmeden satın alma olasılığı yüksektir.
- Yılın belli dönemlerinde Hepsiburada genelinde düzenlenen kampanya ve tanıtımlarla satışlarınızı artırmanız mümkün olacaktır.
- Hepsiburada gibi büyük bir pazar yerinde satış yapmanız, marka bilinirliğinizi artıracak ve müşterilerinizin sürekliliğini sağlayacaktır.
- Rekabet ettiğiniz diğer mağazaları Hepsiburada üzerinden inceleme ve kapsamlı bir rakip analizi yapma imkânı bulabilirsiniz.
Hepsiburada Mağaza Açma İşlemi Ücretli mi?
Hepsiburada üzerinden mağaza açmak ve satış yapmak için herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur. Gerekli koşulları sağladığınız takdirde tamamen ücretsiz olarak Hepsiburada mağaza açma işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Ancak yaptığınız her satış üzerinden Hepsiburada’ya belirli komisyon oranları ödemeniz gerekir.
Hepsiburada’da Mağaza Açmak İçin Gerekli Bilgi ve Belgeler
- Şirket türü
- Satış kategorisi
- TCKN veya vergi kimlik numarası
- MERSİS numarası (opsiyonel)
- Ticari sicil numarası (opsiyonel)
- Şirketin yasal adı
- Vergi dairesi ili
- Vergi dairesi müdürlüğü
Hepsiburada mağaza açma sürecinde gerekli belgelerden de anlaşılabileceği üzere, bir şirket sahibi olmanız pazar yeri satışı yapabilmeniz için zorunludur. Eğer bir şirket sahibi değilseniz Mukellef.co sitesi üzerinden oldukça uygun fiyatlarla şirketinizi hızlıca kurabilirsiniz.
Mükellef, sizlere şirket kurmak dışında şirket kurulumu sonrasında ihtiyaç duyabileceğiniz ön muhasebe programı, e-Arşiv fatura ve e-Serbest meslek makbuzu gibi birçok finansal hizmeti de sağlamaktadır. Şirket kurulumunuz sonrasında Hepsiburada mağaza açma aşamaları için gereken tüm yasal belgeleri edinmiş olacaksınız. Bu konuyla ilgili daha fazla bilgi edinmek için mukellef.co web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Hepsiburada Mağaza Nasıl Açılır?
Eğer bir şirket sahibiyseniz ve gerekli olan tüm yasal belgeleri sağlayabilecek durumdaysanız artık rahatlıkla Hepsiburada’da mağaza açabilirsiniz demektir. Hepsiburada’da mağaza açmak için öncelikle yapmamız gereken şey, hepsiburada.com adresine giderek ana sayfanın sağ üst köşesinde bulunan “Hepsiburada’da Satıcı Ol” butonuna tıklamak olacak.
Açılan ekranda yeniden “Satıcı Ol” butonuna tıklıyoruz ve sonrasında bizi Hepsiburada satıcı paneli karşılıyor. Buradan “Standart Satıcı” seçeneğini seçtikten sonra mağaza adı, e-posta adresi ve şifre bilgilerini doldurup “Devam Et” butonuna tıklıyoruz.
Yetkili Bilgileri
Yetkili bilgileri alanında bizden ad, soyad, cep telefonu numarası, e-posta adresi, ikamet edilen il ve ilçe bilgileri istenecektir. Bu kısımda mağaza sahibi olarak kendi bilgilerinizi doğru bir şekilde girmeniz ve bir sonraki adım olan “Şirket Bilgileri” bölümüne geçmeniz gerekiyor.
Şirket Bilgileri
Sıradaki adımda şirket bilgilerinin girileceği ekranla karşılaşıyoruz. Burada bizden istenen bilgiler şu şekilde:
- Satış yapacağımız kategori
- Şirket türümüz (Şahıs, limited, anonim vb.)
- Vergi kimlik numaramız (Şahıs şirketleri için TCKN)
- MERSİS numaramız (Zorunlu değil)
- Ticari sicil numaramız (Zorunlu değil)
- Şirketimizin yasal adı
- Vergi dairemizin bulunduğu il
- Vergi dairesi müdürlüğümüz
İstenen bu bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurduktan ve “Başvur” butonuna tıkladıktan sonra artık ön başvurumuz resmen tamamlanmış oluyor.
Üyelik Bilgilerini Tamamla
Hepsiburada mağaza açma sürecimizdeki bir sonraki adım ise üyelik bilgilerimizi tamamlamak. Karşımıza çıkan ekranda “Üyelik Bilgilerini Tamamla” butonuna tıkladığımızda öncelikle adres bilgilerimizi dolduracağımız alana yönlendiriliyoruz.
Adres Bilgileri
Adres bilgileri kısmında ilk olarak fatura adresinizi belirteceğiniz formu doldurmanız gerekiyor. Bu formu doldurduktan sonra eğer fatura adresiniz gönderi adresinizle aynıysa bunu hemen aşağıda yer alan seçenekte belirtebilirsiniz. Bu sayede ikinci defa aynı bilgileri doldurmak zorunda kalmamış olursunuz. Eğer fatura adresiniz ve sevkiyat adresinizin birbirinden farklı olduğu seçeneğini seçerseniz de sizden her biri için farklı adresler girmeniz istenecektir. Bu alanı doldurarak bir sonraki adıma geçebilirsiniz.
Şirket Bilgileri
Adres bilgilerinin ardından şirket bilgilerinin yer aldığı sekmeye yönlendirileceğiz. Burada bizi iki alt başlık halinde farklı formlar karşılayacaktır.
Temel Bilgiler
Bu kısımda daha önceden girdiğimiz bilgilere ek olarak bizden kayıtlı kep adresimiz, şirket e-posta adresimiz ve şirket web sitemizin internet adresi istenecektir. Bu bilgileri doğru şekilde doldurduğumuzdan emin olduktan sonra vergi bilgilerimizin yer aldığı diğer bölüme geçebiliriz.
Vergi Bilgileri
Vergi bilgileri formunda daha önceden sağladığımız MERSİS numarası, ticari sicil numarası ve vergi numarası gibi bilgiler otomatik olarak doldurulmuş görünecektir. Burada ekstradan belirtmemiz gereken iki bilgi mevcuttur: e-Fatura ve e-Arşiv mükellefiyet durumu. İstenen bilgileri şirketinize göre sağladıktan sonra “Şirket bilgilerini güncelle” butonuna tıklayabilirsiniz.
Banka Hesap Bilgileri
Sıradaki aşamamız banka hesap bilgileri bölümü. Şirketimize ait olan herhangi bir banka hesabımızı ödemeleri almak amacıyla Hepsiburada ile ilişkilendirmemiz gerekiyor. Gerekli alanları dikkatli bir şekilde doldurduktan sonra Hepsiburada mağaza açma sürecimizin son aşaması olan satıcı üyelik sözleşmesi kısmına geçiyoruz.
Evrak ve Sözleşmeler
Hepsiburada mağaza açma sürecindeki en kritik kısımlardan biri de evrak ve sözleşmeleri yükleyeceğiniz bölümdür. Burada sizlerden şirketinizle ilgili birtakım belgelerin yanı sıra Hepsiburada ile yapacağınız satıcı sözleşmesini yüklemeniz istenecektir. İstenen belgeler şu şekilde:
- Hepsiburada Satıcı Üyelik Sözleşmesi
- Ek.3 – Pazar yeri Satıcı Bilgileri Formu
- Vergi Levhası ve Mükellefiyet Yazısı
- İmza Sirküleri
- Faaliyet Belgesi
Bu belgeleri yüklerken nelere dikkat etmeniz gerektiği, her bir belgenin altında detaylı olarak açıklanmıştır. Son olarak istenen belgelerin tamamını eksiksiz şekilde sisteme yükledikten sonra onay sürecini beklemeniz gerekiyor. Belgeleriniz Hepsiburada yetkilileri tarafından incelenip onaylandıktan sonra rahatlıkla Hepsiburada mağaza girişi sayfasından giriş yaparak satış yapmaya başlayabilirsiniz.
Hepsiburada Komisyon Oranları
Yazımızın başında verdiğimiz AVM örneğine dönecek olursak, AVM’lerdeki mağaza kiralarının normale göre daha yüksek olduğunu biliyoruz. Aslında sizler alışveriş merkezlerinin hazır müşteri kitlesinden faydalanırken, AVM’lerde buna karşılık olarak mağaza kiralarını bir miktar daha fazla yapıyorlar. Tam olarak buna benzer şekilde Hepsiburada gibi pazaryerleri de hazır müşteri kitlesine karşılık, yapılan satış başına satıcılardan belirli komisyonlar keser. Aşağıda yer verdiğimiz Hepsiburada komisyon oranları tablomuzu inceleyerek, hangi kategoride ortalama olarak yüzde kaç komisyon alındığını inceleyebilirsiniz.
Satış Kategorisi | Komisyon Oranı |
Aksesuar Ürünleri | %11 – %25 |
Spor Ürünleri | %8 – %10 |
Giyim | %17 – %20 |
Çocuk Eşya | %8 – %23 |
Kozmetik & Kişisek Bakım | %5 – %17 |
Market Ürünleri | %12 – %15 |
Ev & Yaşam | %5 – %25 |
Elektronik Eşya | %6 – %25 |
Hepsiburada Mağazanızda Satışlarınızı Artıracak İpuçları
1) Ürün Fiyatlandırmanızı Doğru Yapın
Doğru bir ürün fiyatlandırması yapmak, pazaryeri satışlarınızı artırmada en öncelikli olarak yapmanız gereken işlemdir. Çünkü pazaryerlerinden ürün satın alırken müşterilerin genelde ilk baktığı şey, ürünlerin fiyatıdır. Doğru bir fiyatlandırma politikası izlediğinizde, Hepsiburada mağazanızda satışlarınızı artırmanız büyük ölçüde mümkün. Eğer ürünlerinizi nasıl fiyatlandıracağınızı tam olarak bilmiyorsanız, En İyi Ürün Fiyatlandırma Stratejileri başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
2) Profesyonel Ürün Fotoğrafları Çekin
Hepsiburada gibi pazaryerlerinde aynı sayfada yüzlerce ürün listelendiği için, müşterileri etkileyerek ürününüze tıklamalarını sağlamanız gerekir. Bu noktada ürün fotoğraflarının oldukça büyük rolü vardır. Çünkü müşteriler yüzlerce ürün arasında dolaşırken ilgilerini çeken ürünlere tıklarlar ve incelemeye başlarlar. Dolayısıyla müşterilerinizin ilgisini çekebilmek adına öncelikle profesyonel ürün fotoğrafları kullanmalısınız. Bu ürünlerinizin daha fazla müşteri tarafından görüntülenmesini sağlayacak ve sonuç olarak satışlarınız üzerinde olumlu bir etki gösterecektir. Profesyonel ürün fotoğraflarını nasıl çekebileceğinizi merak ediyorsanız, E-Ticarette Ürün Çekimi Nasıl Yapılır? videomuzu izleyebilirsiniz.
3) Etkili Ürün Açıklamaları Yazın
Evet, müşterilerinizi iyi bir fiyatlandırma ve profesyonel fotoğraflarla ürün sayfanıza çektiniz. Peki sırada ne var? Tabii ki müşterilerinizin satın almalarında en önemli noktalardan birisi olan ürün açıklaması. Müşterilerin satın almadan önce son olarak okudukları kısım ürün açıklamasıdır. Dolayısıyla ürün açıklamanızı ne kadar anlaşılır ve satışa yönelik yazarsanız, Hepsiburada üzerindeki satışlarınız da aynı oranda artış gösterecektir.