1. Ana Sayfa
  2. E-Ticaret

Sanal POS Nedir? Sanal POS Nasıl Alınır?

Sanal POS Nedir? Sanal POS Nasıl Alınır?

Online alışverişlerinizde ödemelerinizi nasıl yapıyorsunuz? Sorunun cevabı, çoğumuz için banka / kredi kartlarımız. Kartlarınızdan ödemelerin nasıl, ne ile alındığını hiç düşündünüz mü? Hadi gelin bu yazıda hayatımızı çok kolaylaştıran sanal POS aracını tüm detaylarıyla inceleyelim. Hadi başlayalım!

Sanal POS nedir?
Sanal POS nedir?

Başlamadan, makalemizdeki başlıkları incelemek isteyebilirsiniz:

  • Sanal POS nedir?
  • Sanal POS nasıl alınır?
  • Sanal POS almak için gerekli belgeler nelerdir?
  • Sanal POS nereden alınır?
  • Sanal POS Komisyon oranları ne kadar?
  • Sanal POS Kullanmanın avantajları nelerdir?
  • Sanal POS Entegrasyonu nasıl yapılır?

Sanal POS Nedir?

Sanal POS
Sanal POS

Sanal POS, fiziksel mağazalarda kullanılan POS cihazlarının internet ortamında ödeme alınabilmesi için uyarlanmış hali olan bir yazılım olarak tanımlanabilir. İnternet üzerindeki ödeme işlemlerinin temassız, güvenli ve çok kısa bir sürede tamamlanmasını sağlar. Sanal POS‘un nasıl çalıştığını adım adım anlatmak gerekirse:

  1. Ödeme sayfasında müşterilerin kart bilgilerini girmesinin ardından bu bilgileri ve yapılacak işlemin türünü bağlı olduğu bankaya iletir.  
  2. Banka girilen bilgileri kendi veri tabanındaki bilgileri kullanarak teyit ettikten sonra kullanıcının kart sahibi olduğunu doğrulamak için kart sahibinin cep telefonunuza bir doğrulama (3D Secure) kodu yollar.
  3. Müşterinin ödeme sayfasına girdiği kod ile bankanın yolladığı kod eşleşirse işlem onaylanır.
  4. İşlemin onaylanmasının ardından müşterinin hesabından satıcının hesabına para aktarılır.

İşte tüm bu adımların gerçekleşmesini sağlayan altyapıya sanal POS denir. 

Sanal POS Nasıl Alınır?

Sanal POS nasıl alınır?
Sanal POS nasıl alınır?

Sanal POS hizmeti almak için bankalara veya BDDK tarafından onaylanmış aracı ödeme kuruluşlarına başvurmak gerekmektedir. Bu kuruluşlar, sanal POS başvurunuzu değerlendirirken dikkate aldığı bazı kriterler vardır. İşte sanal POS başvurunuzun kabul edilmesi için gereken koşullar:

Şirket Kurmak

Sanal POS kullanılarak ticari bir gelir elde edileceğinden başvuruda bakılacak ilk noktalardan biri bir şirkete sahip olmanız olacaktır. Şirketinizin şahıs şirketi olması yeterlidir.

Şirket kurma işlemi, ilk defa yapacak biri için karmaşık ve uğraştırıcı gelebilir. Tam bu noktada yardımınıza Mükellef yetişiyor. Mükellef ile şahıs şirketiniz 10 dakikaya kurabilirsiniz. 

Mükellef ile şahıs şirketi kurmak için; mukellef.co adresine giderek gerekli birkaç bilgiyi vererek 10 dakikada şahıs şirketinizi kurabilirsiniz.

İlgili içerik: Şahıs Şirketi Nedir? Nasıl Kurulur?

Ürün

İnceleme sırasında sitede ne kadar ürün olduğu da incelenecektir. Bunun nedeni, sitenin gerçekten içerisinde bulundurduğu ürünleri satmak için kurulan ticari amaçlı bir site olduğunu tespit etmektir.

İlgili içerik: Dijital Ürün Satışı Nasıl Yapılır?

SSL Sertifikası

E-ticaret sitelerinde müşterilerin güvenliği için gerekli önlemlerin alındığını belirten sertifikadır. Başka bir ifadeye sitenin güvenli olduğunu doğrulayan sertifikadır. Bu sertifika basılı bir sertifika olmayıp sitelerin URL adreslerinin başında yer alan “https” ifadesindeki “s” harfinden anlaşılmaktadır. Buradaki “s” harfi sitenin SSL sertifikasına sahip olduğunu ifade eder.

Sözleşmeler

Hizmet sağlayıcı kuruluşlar, verecekleri sanal POS hizmetinin hangi işlemlerde ve hangi koşullarda kullanılacağını bilmek isterler. Bu sebeple sanal POS’un kullanılacağı e-ticaret sitesine ait bazı bilgileri de başvuru için istemektedirler. Bu bilgiler ise şunlardır:

  • Mesafeli satış sözleşmesi
  • Sipariş iptal / iade sözleşmesi
  • Gizlilik sözleşmesi

Her hizmet sağlayıcı kuruluşun kendine has başvuru talepleri olmakla berber; yukarıdaki evraklar çoğu aracı kuruluş için yeterli olacaktır.

Ayrıca başvuru koşulları arasında yer alan sözleşmelerin kendi e-ticaret sitenize özgün sözleşmeler olması gerekmez. Standart sözleşmelerin küçük değişikliklerle sitenize uyarlanması başvurunuzun kabulü için yeterli olacaktır.

İlgili içerik: E-Ticaret Sitesi Kurma Rehberi

Gerekli Evraklar Nelerdir?

Sanal Pos almak için gerekli evraklar
Sanal Pos almak için gerekli evraklar

Yukarıda saydığımız özellikleri e-ticaret sitenizde mevcut ise aşağıdaki gerekli evrakları da tamamlayarak sanal POS başvurunuzu yapabilirsiniz. İşte sanal POS başvurusu için gerekli evraklar:

Başvuran sermaye şirketi ise

  • Vergi levhası
  • Şirketin kuruluş ilanını içeren Ticaret Sicil Gazetesi ilanının fotokopisi
  • Şirketin imza sirküleri
  • Şirket banka hesabı bilgileri
  • Ortakların kimlik görüntüleri

Şahıs şirketleri için

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Vergi levhası
  • Ortaklık sözleşmesi
  • İmza sirküleri

Bu evraklarla birlikte başvurulduğunda ve e-ticaret siteniz yukarıda bahsettiğimiz gerekli şartları da sağlıyorsa başvurunuz kısa süre içerisinde edilecektir. Evet, bu işlemleri tamamladığınızda artık online ödemelerinizi alabileceğiniz bir sanal POS’a sahipsiniz.

Sanal POS Nereden Alınır?

Sanal POS nereden alınır?
Sanal POS nereden alınır?

Sanal POS hizmeti çoğunlukla bankalar tarafından sağlanmakta olup yeni yeni yaygınlaşan aracı ödeme kuruluşları ile de BDDK’den onay alınması şartıyla sunulabilmektedir. Yol gösterici olması açısından birkaç örnek vermek gerekirse:

Bankalar

  • FinansWebPOS (QNB Finansbank)
  • Sanal AKPOS (Akbank)
  • İş Bankası Sanal POS
  • Ziraat Bankası Sanal POS
  • Garanti Sanal POS (Garanti BBVA)
  • Halkbank Sanal POS
  • DenizPOS (DenizBank)
  • ING Bank Sanal POS
  • TEB Sanal POS (Türkiye Ekonomi Bankası)
  • POSNET (Yapı Kredi Bankası)
  • V-POS 724 (Vakıfbank)

BDDK onaylı ödeme kuruluşları

  • İyzico
  • HepsiPay
  • PayU
  • iPara

Bu firmalardan teklif alarak sanal POS yazılımını edinebilir ve hemen online ödeme almaya başlayabilirsiniz.

Sanal Pos Komisyon Oranları

Sanal POS komisyon oranları ne kadar?
Sanal POS komisyon oranları ne kadar?

Sanal POS hizmeti almak için bankalara veya BDDK onaylı aracı kuruluşlara başvurduğunuzda firmadan firmaya farklılık göstermekle beraber genellikle size şu yöntemler ile size fiyat teklifi sunarlar:

  • Genel ciro üzerinden komisyon oranı
  • İşlem başı ücret
  • Genel ciro komisyonu + İşlem başı ücret
  • Sabit ücret

Yukarıdaki yöntemlerden hangisi sizin için uzun vadede daha karlı olacaksa aracı kuruluştan bu yönde bir teklif sunmasını isteyebilirsiniz. 

Sanal POS’tunuzu ilk aldığınızda hizmet sağlayıcı firmanın sizin de istediği komisyon oranını ticaret hacminiz büyüdükçe yapacağınız yeni anlaşmalarla çok daha düşük seviyelere çekmeniz mümkün hale gelecektir. Bu sayede başlangıçta ortalama %3 olan komisyon oranlarınız ilerleyen zamanlarda ticaret hacminizin büyüklüğüne bağlı olarak %1.5’lere kadar düşecektir.

Tavsiyemiz

Ne zaman sanal POS almalısınız?
Ne zaman sanal POS almalısınız?

Sanal POS anlaşmalarında e-ticarete yeni başlayanlar için sabit ücretten ziyade genel ciro üzerinden verilecek bir komisyon oranı ile anlaşma sağlamak, öngörülebilir bir strateji izlemek açısından daha doğru olacaktır. İlerleyen zamanlarda da ticaret hacminiz büyüdüğünde sabit bir fiyat üzerinden anlaşmak sizin için daha makul hale gelecektir.

Hangisini tercih etmelisiniz?

Hangi sanal POS'u tercih etmelisiniz?
Hangi sanal POS’u tercih etmelisiniz?

Sanal POS’la taksitli ödeme alabilmek için sanal POS’unuzu bir bankadan aldıysanız her banka ile ayrıca taksitli işlem konusunda anlaşma sağlamanız gerekecektir. Özellikle küçük çaplı ve e-ticarete yeni başlayan işletmelerin her banka ile ayrı ayrı anlaşması çok zor olduğundan bu işletmelerin BDDK onaylı ödeme kuruluşlarını tercih etmesi kendilerine daha fazla avantaj sağlayacaktır.

Bu ödeme kuruluşları, bankalar ile yaptıkları anlaşmalar sayesinde size birçok taksit seçeneği sunabilmektedir. Ancak tabii ki bu durumda aracı kuruluşlarının komisyon oranları bankalara göre daha yüksek olmaktadır. 

Tavsiyemiz, ticaret hacminiz henüz daha küçükse ödeme kuruluşlarıyla çalışmak ve hacminiz büyüdükçe daha düşük komisyon oranlı bankalarla sanal POS hizmeti için görüşmeniz daha mantıklı ve sürdürülebilir bir strateji olacaktır.

Şimdi bazı firmaların sunduğu sanal POS komisyon oranlarına bakalım;

BDDK onaylı aracı kuruluşlar

Komisyon oranı: %2,79

İşlem başı komisyon: 0,25TL 

Komisyon oranı: %2.30

Komisyon oranı: %3,2

İşlem başı komisyon: 0,49TL 

Yurtiçi komisyon oranı: %2,99

Yurtiçi işlem başı komisyon oranı: 0,49TL

Yurtdışı komisyon oranı: %3,99

Yurtdışı işlem başı komisyon oranı: 0,49TL

Komisyon oranları ciroya göre %2’nin üzerindedir.

Komisyon oranı genel ciro üzerinden % 1,5’den başlamaktadır.

Komisyon oranları %2,80’den başlamaktadır.

Bankalar;

  • TEB: Ticaret hacmine %1,1 ile %5,2 arasında değişmektedir.

Sanal POS’un avantajları neler?

Sanal POS kullanmanın avantajları
Sanal POS kullanmanın avantajları

7/24 tahsilat imkanı

Sanal POS’tu diğer online ödeme araçlarından (EFT/Havale vs. ) ayıran en iyi özelliklerinden birisi, ödemelerinizi günün her saatinde alabiliyor olmanız. Bunun sonucunda da hem müşteri tarafında hem de satıcı tarafında işler oldukça kolaylaşıyor.

Hızlı alışveriş

Sanal POS kullanılarak yapılan alışverişlerde müşteri kart bilgilerini e-ticaret sitesindeki ödeme adımı sayfasındaki sanal POS ekranına girdikten sonra banka gerekli kontrolleri otomasyonlar sayesinde yapar ve kullanıcının kayıtlı telefon numarasına bir onay kodu yollar. Müşteri bu kodu sanal POS’a girdikten sonra işlem tamamlanmış olur. Bu işlemler yaklaşık 1 dakika kadar sürdüğünden iki taraf açısından da sonuca hızlı bir şekilde varılmış olur. 

Güvenli alışveriş 

Müşteri kart bilgilerini girdikten sonra sanal POS hizmetini sağlayan kurum tarafından işlemlerin güvenliği kontrol edilir. Eğer normal dışı bir durum varsa hemen kart sahibine haber verilir. Ayrıca her defasında gelen onay kodunu farklı olması ve sadece belli bir süreyle kısıtlı olarak kullanılabiliyor olması, sanal POS’u fiziksel kartlı işlemlerden çok daha güvenli hale getiriyor.

Ayrıca hali hazırda sanal POS’un e-ticaret sitelerine eklenebilmesi için zaten sitelerin yerine getirmesi gereken birçok güvenlik protokolleri (SSL sertifikası vb.) olduğundan daha en baştan belli bir güvenlik seviyesi sağlanmaktadır.

Raporlama kolaylığı

Sanal POS ile yapılan tüm işlemlerde satılan ürün, adeti, fiyatı, işlem tarihi gibi birçok bilgi otomatik olarak sistem tarafından kaydedildiğinden raporlama açısından işletmelerin iş yükünü oldukça hafifletmektedir.

Daha geniş hedef kitle

Günümüzde internet üzerinden yapılan satışlar gün geçtikçe artmakta. Bu pazarda yer alan çoğu firmanın ise kullandığı ödeme yöntemi sanal POS yöntemidir. Hal böyleyken pazardaki diğer aktörlerin kullandığı bir kolaylığı sizin kullanmıyor oluşunuz, hitap ettiğiniz müşteri kitlesini daraltacaktır.

Ayrıca “kapıda ödeme” ve “EFT/Havale” gibi ödeme yöntemleri her ne kadar halen kullanılsalar da günden güne ilgisini yitiriyor ve müşteriler gözünde diğer yöntemlere daha amatör bir algı oluşturuyor. Yine bu sebepten sanal POS kullanmanız hem müşteri kitlenizi genişletecek hem de sitenizin daha profesyonel görünmesini sağlayacaktır.

İlgili içerik: Kargo ücretleri neye göre belirleniyor?

Ayrıca günümüzde artık neredeyse herkesin kredi / banka kartı olduğunu düşünürsek e-ticaret siteleriniz için sanal POS seçimlik bir özellik olmaktan ziyade piyasaya ayak uydurabilmek için bir zorunluluk haline gelmiştir.

 Sanal POS entegrasyonu nasıl yapılır?

Sanal POS internet üzerinden ödeme almanızı sağlayan bir yazılım sistemidir. Bu nedenle bu hizmetin kullanılabilmesi için öncelikle bir e-ticaret altyapısı gerekmektedir. E-ticaret altyapıları zaten halihazırda sanal POS sistemlerine uyumlu olarak geliştirildiği için sizin sadece yönetici panelinden gerekli bağlantıları yapmanız ve banka hesap bilgilerinizi girmeniz entegrasyon açısından yeterli olacaktır. 

Sanal POS entegrasyonu sağlandığında artık müşterileriniz alışverişlerinde, ödeme sayfasında kart bilgilerini girip 3D secure konu onayladıktan sonra saniyeler içerisinde ödemesini yaparak ürüne sahip olabilecekler.

Yazımızda, sanal POS işlemleri ile ilgili merak edilenleri detaylarıyla anlatmaya çalıştık. Eğer burada anlattıklarımızı ve daha fazlasını videodan öğrenmek isterseniz E-Ticaret Türkiye kanalımızdan “Sanal POS nedir?” videomuzu izleyebilirsiniz. Keyifli seyirler. 👋

Sanal POS videolu anlatım
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında