1. Ana Sayfa
  2. Altyapılar

Shopify ile E-Ticaret

Shopify ile E-Ticaret

Dünya üzerinde en çok tercih edilen e-ticaret altyapılarından biri olan Shopify özellikle pandeminin etkisiyle beraber Kanada‘nın en büyük halka açık şirketi olma başarısını gösterdi.

Ekibimiz içerisinde Shopify‘ı yaklaşık 10 yıldır kullanan çok tecrübeli kişiler olduğundan, sizler için Shopify‘ı derinlemesine incelemek ve en doğru bilgileri sunmak istedik.

Bu yazıda Shopify‘ın tarihçesinden, fiyatlarından, avantaj/dezavantajlarından ve önemli özelliklerinden bahsedeceğiz. Eğer e-ticaret hakkında çok yeniyseniz E-Ticaret Nedir? yazımızı okumanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.

Amazon imparatorluk kurma peşinde. Shopify ise buna karşı olanları donatıyor.

Tobi Lütke, Shopify Kurucusu

Shopify Nedir? Tarihçesi 🕰

Shopify kimin diye merak ediyorsanız, kurucularından olan ve şu anda şirketin yaklaşık %7‘sine sahip olan Tobi Lütke, şirketi 2006 yılında Kanada‘da başlatıyor.

Alman olan Tobi, sevgilisinin peşinden Kanada’ya yerleştikten sonra 2004 yılında Snowdevil adında kış sporları malzemeleri satan bir e-ticaret sitesi kurmak istiyor ve bunu yapacak altyapı bulamayınca kendisi platform geliştiriyor. Daha sonrasında bu altyapıyı başkaları da isteyince Shopify fikri ortaya çıkıyor.

21 Mayıs 2015 tarihinde IPO halka arz yaptıktan sonra dikkatleri üzerine çeken ve herkesin “Shopify Nedir?” sorusunu sorduğu teknoloji şirketinin 17 Dolar‘dan işlem görmeye başlayan hisseleri, bu yazının yazıldığı 15 Mayıs 2021 tarihinde 1045 USD seviyelerinde. 61x

Şu anda 134 Milyar Dolar‘lık piyasa değerine sahip şirket, aynı zamanda kurucusu Tobi’ye de hatırı sayılır bir servet kazandırdı. ~10 Milyar USD

Shopify’da Nasıl Satış Yapılır? 🛒

Temel olarak Shopify‘ın eticaret yazılımı ya da daha çok KOBİ’ler arasında bilinen adıyla hazır eticaret sitesi olduğunu bilmenizde fayda var.

Shopify‘da satış yapmak için, öncelikle bir hesap açtıktan sonra, temanızı seçmeniz ve daha sonrasında ödeme almak için ödeme seçeneklerinden payment ve provider‘den birini seçmeniz gerekiyor. Shopify ödeme alma konusunu yazının ilerleyen bölümlerinde ayrı bir başlıkta anlatacağız.

Shopify Fiyatları / Paketleri 💵

Paket
Aylık ÜcretKimler Kullanabilir?
Shopify Lite$9Daha çok ABD’de mağazasından satış yapanlar için tasarlanmış paket. Türkiye’de birinin çok işini görmez. Kendi e-ticaret sitenizi yapamıyorsunuz. Oldukça limitli.
Basic Shopify
$29Shopify’ın en çok tercih edilen paketi. E-Ticarete yeni başlayan ve aylık çok bir ücret ödemek istemeyen şirketler/girişimciler için ideal. Türkiye için aylık maalesef %2 ek ödeme komisyonu alıyor.
Shopify
$79İşlerini biraz büyütmüş ve ciroları artmış firmalar tercih edebilir. Ek ödeme komisyonu %1‘e düşüyor fakat paket ücreti artıyor. Aradaki fark daha avantajlı ise bu pakete geçilebilir.
Advanced Shopify
$299 Detaylı raporlama isteyen ve özellikle ödeme komisyonundan tasarruf etmek isteyen şirketler tercih edebilir. Bunun dışında çok büyük bir farkı yok bir alt paketten. Ek ödeme komisyonu %0.5‘e düşüyor.
Shopify Plus$2000+Kurumsal şirketler ve satışları oldukça yüksek şirketler tarafından tercih ediliyor. Ödeme sayfasını checkout page değiştirebilme, çoklu mağaza yönetimi ve artırılmış API istek limiti gibi daha ileri seviye özellikleri var. Türkiye’den bir firma bu rakamı aylık min. 20,000 TL ödemeye niyetli ise çok daha iyi hizmet alabilir yurt içinden.
Fiyatlar 15 Mayıs 2021 tarihi itibariyle geçerlidir ve Amerikan Doları (USD)’dır. Shopify Plus fiyatı başlangıç fiyatıdır.

Shopify Ödeme Alma 💳

Shopify ile yapılmış bir e-ticaret sitesine sahip olup, kredi kartlarıyla ödeme almak için aşağıdaki yöntemlerden bir tanesini kullanabilirsiniz:

  • iyzico / PayU
  • Garanti Sanal POS Diğer bankalara taksit yapamazsınız

Unutmayın ki hangisini kullanırsanız kullanın, Türkiye’de Shopify Payments desteklenmediği için yukarda bahsettiğimiz ek ödeme komisyonlarını ödemek zorunda kalacaksınız.

Örnek vermek gerekirse örneğin Basic Shopify paketindesiniz ve iyzico ile ödeme alıyorsunuz. Her 100 TL’lik işlem başına ödeyeceğiniz komisyon oranları:

  • Shopify’a %2 (2 TL)
  • iyzico’ya %2-3 (2-3 TL) Pazarlığa göre değişebilir.
İşe başlarken göze batmıyor!

İlk siteyi açarken belki %2 komisyon sizin için o kadar ürkütücü olmuyor ama satışlarınız arttığında, örneğin ayda 100,000 TL ciro yaptığınızda Shopify’a ödediğiniz aylık ücret dışındaki 2,000 TL ödeme komisyonları oldukça canınızı sıkacak. 🤷‍♂️

Desteklenen ödeme yöntemleri için tıklayınız.

Neden Shopify kullanmalıyım? ☝️

Tüm e-ticaret paketlerinde olduğu gibi Shopify‘ın da avantajları ve dezavantajları bulunuyor. Eğer kendinize özel bir yazılım/altyapı yaptırmadıysanız ve hazır e-ticaret sitesi kullanacaksanız bu artıları ve eksileri değerlendirmeniz gerekiyor:

Shopify’ın Artıları

  1. Neredeyse kesintisiz hizmet ve hosting vb. altyapı ile uğraşmıyorsunuz
  2. Sadece $29 ile sitenizi açabiliyorsunuz
  3. Tasarım zevkinize uygun binlerce tema alternatifi bulunuyor (bir çoğu ücretli)
  4. Birçok araç ve uygulama ile entegrasyonu bulunuyor.
  5. Dönemsel olarak yüksek ziyaretçi aldığınızda, sorunsuz bir şekilde kaldırıyor. Stabil.

Shopify’ın Eksileri

  1. Limitli sayıda ödeme altyapısı desteği var ve bunlardan ek ödeme komisyonu alıyor ki inanılmaz can sıkıcı.
  2. Ödeme altyapısı olarak sadece iyzico desteklediği için iyzico’nun sizden alacağı komisyon oranlarına razı olmak zorunda kalıyorsunuz.
  3. Türkçe müşteri desteği bulunmuyor.
  4. En temel özellikler için bile ek uygulamalar kurmak zorundasınız ve bunun için çoğu zaman dışarıdan danışmanlık almanız gerekebiliyor.
  5. Başta ucuz bile gözükse, ek uygulamalar ile aylık maliyetler çok hızlı bir şekilde 200 Dolar’ların üstüne çıkabiliyor.
  6. Türkiye’de gerçekten Shopify uzmanı olan çok az kişi var ve ücretleri çok yüksek.
  7. Türkiye’deki entegrasyon kabiliyetleri oldukça limitli.
  8. SEO / arama motoru optimizasyonu tarafındaki sorunlar.

Bitirirken 🎉

Umuyoruz ki bu içeriğimizi faydalı bulmuşsunuzdur. İlerleyen yazılarımızda Shopify Dropshipping, Shopify Amazon rekabeti gibi konulardan da bahsedeceğiz.

Shopify‘a bir alternatif olan WooCommerce ile ilgili inceleme yazımızı okumak için tıklayın.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında