1. Ana Sayfa
  2. E-Ticaret

Trendyol Mağaza Açma Rehberi

Trendyol Mağaza Açma Rehberi

Bu içerik Mükellef.co iş birliği ile hazırlanmıştır.

Hepimizin de bildiği gibi Trendyol Türkiye’nin en büyük pazar yeri unvanına sahip e-ticaret platformudur. 2018 yılında 728 milyon dolarlık  yatırım ile şirketin yaklaşık %75’lik hissesine sahip olan Alibaba, 2021 Mart  ayında 350 milyon dolarlık yeni bir yatırımla karşımıza çıkmıştı. Bu sayede Trendyol bir decacorn şirket olurken Alibaba da şirketteki hisse yüzdesini 86,5’e çıkarmış oldu.

Türkiye’deki e-ticaret hacminin oldukça büyük bir bölümünü kapsayan Trendyol, yaklaşık 1,2 milyon satıcıya ev sahipliği yapıyor. Sizler de bu devasa e-ticaret pazar yerinde satış yapmak istiyor ve nasıl mağaza açacağınızı bilmiyorsanız doğru yere geldiniz. Bu yazımızda Trendyol mağaza açma aşamalarını detaylı bir şekilde sizlerle paylaşmış olacağız.

Trendyol’da Mağaza Açmanın Avantajları: 

  • Trendyol Türkiye’nin en büyük e-ticaret pazar yeri olduğundan dolayı çok büyük bir kullanıcı kitlesine sahiptir. Ürünlerinizi satabileceğiniz bir web sitesi oluşturmak ve buraya müşteri çekmek oldukça zor ve kısa vadede verimsiz olabilir. Bunun yerine halihazırda aylık 200 milyonun üzerinde ziyaretçiye ve 25 milyon aktif kullanıcıya erişebileceğiniz Trendyol mağaza açma seçeneğini tercih etmeniz, size satışlarınızı daha hızlı ve yüksek sayıda gerçekleştirme imkânı sağlar.
  • Trendyol’da mağaza açacak olan bireysel veya kurumsal satıcılar, marka bilinirliği noktasında önemli avantajlar edinir.
  • Trendyol tarafından belirli aralıklarla düzenlenen kampanyalar sayesinde satıcılar daha fazla ürün satma imkânı bulur.
  • Oldukça güvenilir bir e-ticaret platformu olmasından dolayı Trendyol’dan alışveriş yapan müşteriler, akıllarında soru işareti olmaksızın ürünlerinizi satın alırlar.

Trendyol Mağaza Açma İşlemi İçin Neler Gerekli?

Bildiğiniz gibi Trendyol bir e-ticaret pazar yeridir ve Trendyol’da mağaza açmak isteyen satıcıların sağlamakla yükümlü oldukları bazı belge ve bilgiler vardır. Bu belge ve bilgileri şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Adınız ve soyadınız
  • Cep telefonu numaranız
  • E-posta adresiniz
  • Satacağınız ürünlerin kategorisi
  • Şirket türünüz (Şahıs, limited, anonim vb.)
  • TCKN (Şahıs şirketleri için) veya vergi kimlik numaranız (Diğer şirket türleri için)
  • Kep adresiniz
  • MERSİS numaranız
  • Şirketinize ait IBAN numarası
  • Fatura, iade depo ve sevkiyat depo adresleriniz

Burada istenen belge ve bilgilerden de anlayacağınız üzere Trendyol’da satış yapmak için bir şirkete sahip olmanız şart. Eğer daha önceden kurmuş olduğunuz bir şirketiniz yoksa şahıs şirketi kurmak için Mükellef’i tercih edebilirsiniz.

Mükellef sizlere şirket kurma sürecinizde destek verdiği gibi süreç sonrasında ihtiyacınız olacak ön muhasebe programı ve diğer finansal hizmetleri de sağlar. Sadece birkaç gün içerisinde şirketinizi kurup vergi levhanızı teslim aldıktan sonra yukarıda belirttiğimiz tüm belgelere sahip olmuş olacaksınız. Böylelikle rahat bir şekilde Trendyol mağaza açma adımlarını tamamlama imkânınız olacaktır.

Trendyol Mağaza Açma Aşamaları

Trendyol’da mağaza açmak için öncelikle Trendyol.com ana sayfasının sağ üst köşesinde yer alan “Trendyol’da Satış Yap” butonuna tıklamanız gerekiyor. Buraya tıklamanızla birlikte satıcı başvuru formunun bulunduğu ekrana yönlendirilirsiniz.

Trendyol Satıcı Başvuru Formu

Trendyol satıcı başvuru formu, satıcı adaylarına ait temel bilgilerin yer aldığı bir formdur. Burada doldurmanız gereken alanlar; adınız ve soyadınız, cep telefonu numaranız, e-posta adresiniz, satacağınız ürünlerin kategorisi, şirket türününüz, vergi kimlik numaranız, il ve ilçe bilgilerinizdir.

Bu formu doldururken dikkat etmeniz gereken nokta, yalnızca bir şahıs şirketi sahibiyseniz vergi kimlik numarası kısmına T.C. kimlik numaranızı girebiliyor olmanızdır. Şahıs şirketi dışında limited veya anonim şirketi sahipleri vergi kimlik numarası kısmına TCKN bilgilerini giremezler.

Bu formu doldurup “Devam Et” butonuna tıkladığımızda SMS doğrulama ekranıyla karşılaşacağız. Bu kısımda cep telefonumuza gelecek olan beş haneli doğrulama kodunu ekrandaki kod alanına girdikten sonra “Kodu Onayla” butonuna tıklıyoruz.

Şifre Oluşturma

SMS doğrulamasından sonra yönlendirileceğimiz bir sonraki ekran, şifre oluşturma ekranı olacaktır. Burada şifre güvenliğimizi sağlamak üzere şu noktalara dikkat ederek Trendyol satıcı hesabı şifremizi oluşturuyoruz:

Şirket Bilgileri

Trendyol mağaza açma aşamalarında en önemli kısımlardan biri de şirket bilgileri ekranıdır. Burada bizden istenecek yeni bilgiler; mağaza adı, fatura türü, kep adresi, MERSİS numarası ve IBAN numarasıdır. İstenen bilgileri dikkatlice doldurduktan sonra “Kaydet & Devam Et” butonuna tıklıyoruz ve bir sonraki adım olan operasyon ve iletişim kısmına geçiyoruz.

Operasyon & İletişim

Bu bölümde satış operasyonumuzla ilgili bilgileri sağlamamız gerekiyor. Öncelikle hangi kargo firması ile çalışacağımızı seçmemiz gereken bir alan göreceğiz. Daha sonradan da değiştirebileceğimiz kargo firması seçimini tamamlayarak adres bilgileri kısmına geçebiliriz.

Adres bilgileri bölümünde fatura adresi, iade depo adresi ve sevkiyat depo adresi olmak üzere üç farklı adres alanı ile karşılaşıyoruz. Fatura adresinizi girdikten sonra diğer adresleriniz de fatura adresinizle aynıysa “Fatura adresim ile aynı” seçeneğini seçerek devam edebilirsiniz.

İletişim bilgileri kısmında bizden finans sorumlusu ve müşteri hizmetleri ve operasyon sorumlusunun iletişim bilgileri istenecektir. Eğer şirketinizde bu işlemlerden sorumlu çalışanlarınız mevcutsa onların iletişim bilgilerini girebilirsiniz. Tüm operasyon süreciyle şahıs şirketi olarak kendiniz ilgileniyorsanız her iki alana da kendi iletişim bilgilerinizi girebilirsiniz.

Sözleşme Onayı

Sözleşme onayı bölümü, Trendyol mağaza açma aşamaları içerisinde en önemli kısımlardan biridir. Burada ilk yapmanız gereken şey, Trendyol tarafından sağlanan satıcı sözleşmesini indirmek olacaktır. Ardından bu sayfadaki işaretlenmesi gereken onay kutucuklarına tik atıp “Başvuruyu Tamamla” butonuna tıklamanız gerekiyor. Bu aşamadan itibaren Trendyol mağazanız başarılı bir şekilde açılmış ve ürün yüklemeye hazır halde olacaktır. Ancak yüklediğiniz ürünler, mağazanız Trendyol tarafından onaylanana kadar müşterilerinize gösterilmeyecektir.

Mağazanızın onaylanması için öncelikle az önce indirmiş olduğunuz satıcı sözleşmesini yazıcınızdan çıkarıp her bir sayfasını imzalayıp kaşelemeniz gerekiyor. Sonrasında ıslak imzalı bu sözleşmeyi ve imza sirküsünün fotokopisini 10 iş günü içerisinde PTT Kargo ile Trendyol’a ile göndermelisiniz. Sözleşmeyi hangi adrese nasıl göndereceğinizle alakalı detaylar, indirdiğiniz satıcı sözleşmesinin en üst kısmında yer alacaktır. İlettiğiniz belgeler Trendyol yetkilileri tarafından incelenip onaylandıktan sonra ürünleriniz Trendyol kullanıcıları tarafından görüntülenmeye başlayacaktır.

Evet, ayrıntılı bir şekilde Trendyol mağaza açma aşamalarını anlattığımız bu yazının sonuna geldik. Bu adımları tamamladığınız takdirde sizler de Trendyol üzerinde ürünlerinizi listeleyebilir ve müşterilerinize satış yapabilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında