1. Ana Sayfa
  2. Genel

TÜBİTAK Destekleri Nelerdir?

TÜBİTAK Destekleri Nelerdir?

E-ticaret yeni başlayacak küçük işletmelerin en büyük sorunları sermaye yetersizliğidir. Bu soruna çare olabilmek ve ekonomiyi canlandırmak için son yıllarda devlet tarafından  KOBİ’lere yönelik birçok destek programı duyurulmaktadır. Biz de bu yazımızda, TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) tarafından KOBİ’ler için sunulan devlet desteklerinden bahsedeceğiz. Haydi başlayalım!

TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı

Küçük işletmelerin (KOBİ) en büyük sorunlarından biri, kendi ürünlerini geliştirememeleri ve özel bir ürün ortaya çıkaramamalarıdır. Bunun sebebi Ar-Ge süreçlerinin yüksek maliyetidir. Kendi ürünlerini geliştiremeyen KOBİ’ler al-sat ticaretinden ileriye gidemedikleri için bir noktada takılı kalırlar.

İşte tam bu noktada TÜBİTAK’ın sağladığı, KOBİ’lerin araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde kullanmaları için hazırladığı TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı yardımınıza yetişiyor. Bu destek kapsamında KOBİ’lerin kendi ürünlerini geliştirme aşamasındaki çalışmalarına karşılıksız destek sağlanmaktadır.

Destek Miktarı

Destek kapsamında firmaların ilk 5 projeleri, proje başına proje giderlerinin %75’i 1.200.000 TL’ye kadar desteklenir. Bu destek miktarı 30 Nisan 2022 tarihine kadar 600.000 TL olarak veriliyordu. Ancak bu tarihte %100 artırıma gidilerek 1.200.000 TL’ye çıkarıldı. 

Başvuran KOBİ’lerin ilk 2 projeleri tek ortaklı olması zorunlu olup sonraki 3 projeden de en fazla ikisi çok ortaklı olabilir. Bu önlemle firmaların hem tek başlarına bir ürün çıkarması teşvik edilirken diğer taraftan da desteğin kötüye kullanılmasının önüne geçilmeye çalışılmaktadır.

Destek Kapsamı

Destek kapsamındaki projeler:

  • Yeni bir ürün üretme
  • Ürün geliştirme
  • Ürün iyileştirme
  • Yeni üretim teknolojilerinin araştırılması
  • Maliyet düşürme çalışmaları

Bu alanlarda yapılacak projeler destek kapsamındadır.

Hangi Giderler Karşılanır?

Destek kapsamında alınan maddi teşvik şu gider alanlarda kullanılabilir:

  • Personel gideri
  • Alet, yazılım ve yayın giderleri
  • Malzeme giderleri
  • Seyahat giderleri
  • Danışmanlık giderleri

Başvuru Koşulları

  • Sermaye şirketine sahip olmalısınız. Örnek vermek gerekirse şahıs şirketleri bu desteğe başvuramazken anonim ve limited şirketler bu destekten faydalanabilmektedirler.
  • Şirketinizin Türkiye’de yerleşik olarak bulunması.
  • Destek kapsamındaki alanlarda proje üretmek.
  • Program içerisinde en fazla 5 proje için bu desteğe başvurabilir.

Destek hakkında daha detaylı bilgilere TÜBİTAK’ın kendi sitesinden buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Girişimcilik Destek Programı (BiGG)

Bir girişim fikriniz var ancak hayata geçirmeye yetecek kadar maddi olanaklarınız yok mu? Girişim sürecinde fikir danışabileceğiniz bir mentörünüz yok mu? Projenizde iş birliği yapacağınız bir sosyal ağınızın olmamasından mı şikayet ediyorsunuz? TÜBİTAK’ın Girişimcilik Destek Programı ile bu mazeretlerin hepsi ortadan kalkıyor. Artık girişiminizi hayata geçirmek için ihtiyaç duyduğunuz şeylere sahipsiniz.

TÜBİTAK, Girişimcilik Desteği ile fikir aşamasında olup ilerde büyük katma değer yaratabilecek girişimlere henüz fikir aşamasındayken yardım ediyor.

Destek Kapsamı Nedir?

Destek programı kapsamında fikir aşamasındaki girişimcilere:

  • Mentörlük
  • Network ağı
  • Girişimcilik eğitimi
  • Hibe desteği

Bunlar arasındaki en önemli katkılardan birisi şüphesiz hibe desteğidir. Bu aşamada gerekli eğitimleri ve testleri geçtikten sonra girişimlere TÜBİTAK 450 bin TL’ye kadar hibe desteği sağlar. Bu desteği verilen mentör kuruluşların eşliği ve gözetiminde harcanması istenir.

TÜBİTAK Destekleri Neler İçin Harcanabilir?

  • Personel giderleri
  • Malzeme, yazılım, araç giderleri
  • Seyahat giderleri

Önemli Not: Girişimlerin ödenmesi gereken vergiler TÜBİTAK tarafından desteklenmez.

Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı

Üniversite, araştırma merkezi gibi bilimsel araştırma yapılan projelerin ekonomiye katkı sağlamasını amaçlayan destek programıdır. 

Bu destek programıyla KOBİ’ler ile araştırmacı kuruluşlar berber çalışır. KOBİ projenin daha çok ticarileştirilmesi ile ilgilenirken araştırmacı kuruluş teknolojik gelişmeler üzerinde çalışır.

Buradaki önemli nokta, KOBİ’nin araştırmacı kuruluştan alacağı teknolojik birikimi Türkiye’de yerleşik olarak kullanacağına ve sonuçlarını da yine Türkiye’de elde edeceğine dair taahhüt vermesidir.

Kimler Başvurabilir?

Projeye özel sektör tarafından hem küçük hem büyük işletmelerin katılımına açıktır. Araştırmacı kuruluş olarak ise üniversite, araştırma altyapısı, kamu araştırma merkez ve enstitüleri başvurabilir. Önemli kısım ise bu kuruluşların öncesinde anlaşarak beraber programa başvurması gerekir.

Destek Miktarı

Destek miktarı özel sektörden başvuran kuruluşun büyüklüğüne göre değişmektedir. Başvuran kuruluş KOBİ düzeyinde ise;

  • Proje giderlerinin %75’ini 750.000 TL’ye kadar desteklemektedir.

Başvuran kuruluş büyük ölçekli bir kuruluş ise;

  • Proje giderlerin %60’ını 750.000 TL’ye kadar desteklenmektedir.

Destek Karşılıklı Mı?

TÜBİTAK’ın sağladığı Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı kapsamında sağlanan maddi destek tamamen karşılıksızdır. Geri ödemesi yoktur.

Destek Süreci Nasıl İlerler?

  1. Projeye yukarıdaki başvuru koşullarını karşıladıktan sonra başvurabilirsiniz.
  2. Ardından değerlendirme aşamasına geçilir.
  3. Eğer kurul tarafından projenize verilecek destek kabul edilirse destek sözleşmesi imzalanır.
  4. Ardından açılacak ortak banka hesabına TÜBİTAK tarafından maddi destek yatırılır. Dekontu da işletmeye verilir.
  5. Son aşama olarak izleme aşamasına geçilir. Kurul verdiği desteğin doğru amaçlar için kullanıp kullanılmadığının takibini yapar. Yapılan sözleşme uyarınca da çeşitli kanallardan özel kuruluşları destekleme yetkisi vardır.

Ne Zaman Alınır?

Destek başvurunuz kabul edildikten sonra TÜBİTAK tarafından açılacak ortak hesaba maddi destek yatırılır. Dekontu kuruma verilir.

Siz de girişimci veya KOBİ iseniz yukarıdaki TÜBİTAK desteklerinden faydalanarak ve ticaret hayatına atılarak ülke ekonomisine katkı sunmaya başlayabilirsiniz. 

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında