Pandemi ile büyümesi hızlanan e-ticaret sektörü, e-ihracatın da patlamasına neden oldu. 2021’nin dokuz aylık döneminde e-ihracat, yüzde 200 artarak 2 milyar 500 milyon dolara ulaştı. Atasay’dan Kiğılı’ya, Altınyıldız’dan Madam Coco’ya kadar farklı sektörlerden şirketler e-ihracatta hedef büyüttü.
Pandemi nedeniyle yükselişe geçen ve yıl sonunda 400 milyar TL’lik işlem hacmine ulaşması beklenen e-ticaret sektörü yurtdışına açılmak isteyen şirketler için yeni bir fırsat kapısı oldu. 2021 yılının dokuz aylık döneminde e-ihracat yüzde 200 artarak 2 milyar 500 milyon dolara ulaştı. Yılın başında yürürlüğe giren internet üzerinden yurt dışına satış yapan mikro ihracatçıya yüzde 50 vergi muafiyeti de pazarın hareketlenmesini sağladı.
“Pandeminin başlarında lojistik ve üretim sorunları yaşanmasına karşın başvuru adedimiz oldukça yükseldi.”
Gittigidiyor Genel Müdürü ve Ebay MENA Bölge Direktörü Öget Kantarcı
E-ihracatla satılan ürünlerde; giyim, ayakkabı, aksesuar, mücevher, saat, elektronik ve otomotiv parçaları gibi yükte hafif pahada ağır ürünler öne çıkıyor. Bu süreçte, GittiGidiyor pazar yerleri de şirketlerin yurt dışında açılması konusunda önemli adımlar atıyor.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan GittiGidiyor Genel Müdürü ve Ebay MENA Bölge Direktörü Öget Kantarcı, “Satıcılarımızda yüzde 50 oranında artış olurken, sergilediğimiz ürün adetlerimiz 10 bini aştı” diyor. Bugün itibarıyla, 4 bine yakın satıcı on binlerce ürünü yurt dışında listeleyerek eBay üzerinden e-ihracat yapabiliyor. 2022 yılının sonunda ise satıcı sayının yüzde 25 artırılması hedefleniyor.
Atasay, e-ihracat yapılanmasını başlattı ✈️
Özellikle mücevherat markaları e-ihracatta atılım yaptı. Mağazacılıkta son üç yılda yüzde 93 oranında büyüme yakalayan Atasay Mücevherat, e-ihracat yapılanmasını 2021 yılının ikinci çeyreğinde başlattı. Atasay Mücevherat CEO’su Atasay Kamer, “2022 yılı sonuna kadar toplam ihracat ciromuz içinde e-ihracatın yüzde 10 ila 15 arasında pay almasını hedefliyoruz” diyor.
Şirket, e-ihracat cirosunu 8 ila 10 katı arasında büyütmeyi hedefliyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin tüm eyaletlerinde satışa açık olarak Amazon’un depolarında konumlanan şirket, bu iş birliğini 2022’den itibaren öncelikle Avrupa ve İngiltere, sonrasında Güney Amerika ve Asya pazarlarında devam ettirecek.
Zen Pırlanta, 1 milyar TL’yi hedefliyor 💸
2020 yılını 700 milyon TL ciroyla kapatan Zen Pırlanta ise, hem mağazacılıkta hem de ciroda büyüyor. 2021 hedefi 1 milyar TL olan şirket, bu çerçevede 80 milyon TL yatırımla yeni bir pırlanta tasarım ve üretim merkezi açmaya hazırlanıyor.
Zen’in ihracatının cirodaki payı yüzde 25. E- ihracata yeni başlayan şirketin hedefi, yüzde 10’luk bir büyüme sağlamak. Zen Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Emil Güzeliş, “Almanya ve Avrupa için perakende satış yaptığımız bir e-ticaret sitemiz var. Ayrıca toptan satışlarımız için hazırlığını yaptığımız bir B2B sitemiz bulunuyor” diyor.
“Gelişmiş ülkelerde toplam ihracatın içindeki payı yüzde 7 seviyelerinde iken, Türkiye’de bu rakam yüzde 0.5’lerde.”
ETİD Başkanı Emre Ekmekçi
2022 yıl sonu ihracat hedefini 30 milyon dolar olarak belirleyen Kiğılı, e-ihracatta hızlı büyüyor. E-ihracatın şirketin cirosunda yüzde 5 oranında bir payı var. E-ihracat operasyonu bu yıl yüzde 200 büyüme kaydetti. Şirket, bu yıl Amazon’da iki yeni ülkeye giriş yaptığı için yüzde 100 gibi bir büyüme hedefleniyor.
Altınyıldız, tüm Avrupa’da faaliyet gösterecek 🇪🇺
2022 yılı sonuna kadar yurt içinde 200, yurt dışında 62 mağazaya ulaşmayı hedefleyen Altınyıldız Classics de hem e-ihracatta hem e-ticarette büyümeyi hedefliyor. Şirketin 2022 yıl sonu ihracat hedefi ise 5 milyon Euro. E- ihracata 2021’in son çeyreğinde başlayan şirket, 2022 yılı içerisinde ihracatın yüzde 20’sinin, şirket cirosunun da yüzde 2-3 bandının buradan gelmesini hedefliyor. Altınyıldız’da 2022 yılında Avrupa’nın tamamıma online kanallar ile satış yapılması planlanıyor.
Madame Coco’nun satışları 3 kat arttı 🗺
Ev tekstili ve dekorasyon markası Madame Coco da yurt dışı satışlarını neredeyse üç kat artırdı. İhracatın cirodaki payı yüzde 10-15’e ulaştı. Yunanistan’da kendi e-ticaret operasyonunu kuran şirket, diğer ülkelerde de e-ticaret çalışması yapmak için çalışmalarını sürdürüyor.
Madame Coco Genel Müdürü Cemal Cem Işık, “Avrupa’da ve dünyada Madame Coco markasına ve ürünlerine büyük talep var. Bu doğrultuda farklı ülkelerde hayata geçirmeyi hedeflediğimiz e-ticaret projemiz var. Aynı zamanda Avrupa’da e-ticaret deposu kurma operasyonumuza da ayrıca başladık” diyor.