1. Ana Sayfa
  2. E-Ticaret

Yurt Dışında Şirket Kurmak İçin Bilinmesi Gerekenler

Yurt Dışında Şirket Kurmak İçin Bilinmesi Gerekenler

Bu yazımız Mükellef.co iş birliğiyle hazırlanmıştır.

Küreselleşen dünya düzeninde artık işletmeler sadece kendi ülkesinin pazarında değil, yurt dışındaki pazarlarda da ticaret yaparak organizasyonlarını büyütmek istemektedirler. Diğer ülkelerle yapılan bu ticaret işlemlerinin yerinden daha kolay ve hızlı yönetilebilmesi için yurt dışında şirket kurmak çokça tercih edilen bir yoldur. 

Yazımızda yurt dışında şirket kurarken dikkat edilmesi gereken noktalardan bahsedeceğiz.

Yurt Dışında Şirket Neden Kurulur?

Yurt dışında şirket kurmak için gösterebileceğimiz en önemli sebeplerinden biri, yeni pazarlara açılma istediğidir. Türkiye’den dünyanın pek çok yerine halihazırda ticaret yapılabiliyor. Bu ticari işlemler için faaliyetlerinizi yürüteceğiniz ülkede şirket kurarak tüzel kişiliğe sahip olmak, operasyonunuzu yönetmek açısından birçok kolaylık sağlayacaktır. Bu avantajlardan bazıları şunlardır:

  1. Yurt dışında şirket açmanın en önemli avantajı, o ülkede bir tüzel kişiliğe sahip olduğunuzdan ticari ilişkilerde size olan güven artacaktır. Böylece yerel pazarlara daha kolay adapte olabilirsiniz.
  2. Vergilendirme ve evrak süreçleriniz çok daha kolay olacaktır. 
  3. Birçok ülke yabancı yatırımcıları ülkelerine çekmek için çeşitli vergisel teşvikler sağlamaktadır. Hangi ülkede şirket açacağınızı düşünüyorsanız araştırma listenize bu teşvikleri de eklemenizde fayda var. 
  4. Yabancı ülkelerin dışında, ülkemiz de Türkiye’de bulunan ve yurt dışına açılarak ticari operasyonlarını büyütmek isteyen şirketler için birçok destekte bulunmaktadır. Ancak bu destek ve teşvikler sektörlere göre farklılık gösterdiği için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sitesinden sektörünüze özel düzenlemeleri incelemeniz gerekir. 
  5. Yurt Dışında yaptığınız işlemlerde en çok kullanılan ödeme yöntemlerinden bazıları şu anda ülkemizde kullanılamıyor. Yurt dışında şirket kurarak bu ödeme sistemlerini kullanabilir ve daha kolay finansal sisteme adapte olabilirsiniz. Bu sistemleri kullanmanız, müşterilere de güven verecektir.
  6. Yurt dışında şirket kurmak lojistik açısından da size birçok kolaylık sağlayacaktır. Özellikle Avrupa Birliği içerisinde kuracağınız bir şirket sayesinde tüm Avrupa’ya yayılan bir lojistik ağına sahip olabilirsiniz.
  7. Yurt dışında şirket kurduğunuzda bu şirket üzerinden elde ettiğiniz gelirlerin vergilerini, yine o ülkede ödemeniz gerekecektir. Genel itibariyle diğer ülkelerdeki vergi oranları Türkiye’den daha düşüktür. Örneğin şirketlerin ödemesi gereken en temel vergilerden olan kurumlar vergisi, ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri dahil olmak üzere çoğu ülkede %20 civarındayken Türkiye’de bu oran %23’dür.   

Yurt Dışında Şirket Kurmak İçin En Uygun Ülkeler

Yurt dışında şirket kurmak isteyen birinin ilk karşılaşacağı soru, “Şirketimi hangi ülkede açmalıyım?” sorusudur. Bu noktada ilk olarak şirketinizin faaliyet göstereceği sektöre göre tercih yapmanız en doğrusu olacaktır. Bu analizleri yapmak için T.C. Ticaret Bakanlığı’nın birçok ülke için hazırladığı pazar raporlarına ücretsiz olarak bakanlığın web sitesinden ulaşabilirsiniz. Örneğin, 2021 yılı ABD için hazırlanan pazar raporuna buradan inceleyebilirsiniz.

Sektörünüze uygun ülkeleri belirledikten sonra devlet teşvikleri, vergi avantajları, teknolojik altyapı, insan kaynağı gibi faktörleri değerlendirmeye başlayabilirsiniz. 

Genel itibariyle yeni girişimcilere avantajlı koşullar sağlayan ve girişimlerin odak noktası olan ülkelerde şirket kurma sürecinin nasıl ilerlediğini daha iyi anlatabilmek için ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği örneklerini inceleyelim. 

Amerika’da Şirket Nasıl Kurulur?

Güçlü ekonomisi ve pazar büyüklüğüyle ABD, yeni şirket kurmak isteyen girişimcilerin en çok tercih ettiği ülkedir. Amerika’da şirket kurmak için yapılacak evrak işlerinin neredeyse tamamı internet üzerinden yapılabilmektedir. Ancak bu kayıt işlemleri tam hukuki kurulum için yeterli değildir. Amerika’da şirket kurmak için takip edilmesi gereken adımlar şunlardır:

  1. İlk olarak şirket unvanınızı belirlemelisiniz. 
  2. Sonraki adımda bir şirket yetkilisi (Registered Agent) belirlemeniz gerekmektedir. Şirket yetkilisi genel itibariyle eyalet tarafından şiketinize gönderilen evrakları almakla yetkilidir. Bu yetkili illaki şirketin kurucusu veya ortağı olmak zorunda değildir. Şirketin yetkilendirdiği bir avukat veya bu işler için kurulmuş özel kurumlar da bu görevi yapabilir. Şirket yetkilisinin görevlendirilmesi şirketin hukuki olarak kurulması için zorunludur.
  3. Bir sonraki işlem ise internet üzerinden kayıt işlemlerini yaptığınız şirketi eyaletin ticari siciline kayıt etmek olacaktır. Bu işlem her eyalet için farklı usullerde uygulandığından detaylı bilgileri eyaletlerin web sitelerinde bulabilirsiniz.
  4. Tescil işlemi tamamlandıktan sonra kurucular (vekalet verildiği takdirde, avukat veya başka kişiler de olabilir) şirketin ilk kuruluş toplantısını gerçekleştirirler. Bu toplantıda şirketin yönetim kurulu belirlenir, ardında eyaletlere göre değişen diğer kuruluş evraklarını yönetim kurulunda bulunan kişiler imzalar.

Bu işlemlerin ardından şirket kuruluş aşaması tamamlanmış olur. Artık ticari faaliyetlerinize başlayabilirsiniz.  

İngiltere’de Nasıl Şirket Kurulur?

Dünya ticaretindeki en önemli noktalardan biri olan İngiltere, yurtdışında şirket kurmak isteyen yabancı yatırımcılar tarafından en çok tercih edilen ülkelerden biridir. Özellikle Londra’da birçok dünya devi şirketlerin merkezlerinin yer alması ve bu ağın içine girmek isteyen girişimcileri cevbetmektedir. Şimdi İngiltere’de limited şirket kurmak isteyen birinin takip etmesi gereken adımlara bakalım:

  1. Şirket sözleşmesi hazırlanmalı.
  2. Daha önce kullanılmamış bir şirket ismi seçilmeli.
  3. Limited şirket olduğundan en az bir yönetici (ortak) bilgisinin verilmesi şirketi kurmak için yeterlidir. Bu ortağın daha önceden iflas etmemiş, olması şirket yöneticiliğinden men edilmemiş ve 16 yaşını doldurmuş biri olması yeterlidir.
  4. En az bir hissedar atanmalı.
  5. Birleşik Krallık sınırları içerisinde bulunan bir adres belirtilmeli.

Almanyada Nasıl Şirket Kurulur?

Almanya’da limited şirket kurmak için şu adımları takip etmeniz gerekmektedir:

  1. Şirket sözleşmesi hazırlanmalı ve noter huzurunda imzalanmalı,
  2. Şirket sözleşmesinde şirket ana sermayesi de belirtilmeli. Şirket ana sermayesi en az 25.000 Euro olmalı her ortak en az 100 Euro tutarında sermaye koyulmalı.
  3. Alman vatandaşlarının vizeleri ile açabilecekleri banka hesabına şirket ana sermayesi yatırılmalı.
  4. Bu işlemler tamamlanınca noter, limited şirketin ticaret siciline kaydını talep eder. Şirket müdürü olacak kişinin bu aşamada, fiili olarak noterin yanında olması gerekir.
  5. Almanya sınırları içerisinde kayıtlı bir adres belirtilmeli.

Tüm bu işlemler tamamlandıktan ve gerekli harçlar ödendikten sonra yapılan denetimlerin ardından 4-6 haftaya kadar limited şirketiniz kurulacaktır.
Türkiye’nin yanı sıra birçok farklı ülkede şirket kurulum hizmeti alabileceğiniz Mükellef ile oldukça kolay bir şekilde yurt dışı şirketinizi kurabilirsiniz. Mükellef sayesinde ayrıca şirket kurmak istediğiniz ülkede banka hesabı oluşturabilir, yasal adres ve kontak personeli edinebilir, hatta yurt dışında kuracağınız bu şirket için ihtiyacınız olacak tüm muhasebe hizmetlerinden dilediğinizce faydalanabilirsiniz. Böylelikle yurt dışındaki tüm yasal/vergisel işlemleri Mükellef sizin için tamamlarken siz de güvenli bir şekilde yurt dışındaki operasyonlarınıza odaklanabilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında