2023 Yılında e-Fatura ve e-Arşiv Fatura Geçişi

Özellikle girişimci ve KOBİ’lerin merak ettiği bir konu olan e-Fatura ve e-Arşiv fatura geçişleri, son zamanların en dikkat çeken konularından bir tanesi.

Yeni sistemindeki değişiklikler hakkında detaylı bilgiler ise şu şekilde:

  • Vergi mükellefi olmayan tüketicilere yapılan satışların, vergiler dahil toplam tutarı 5.000 TL’yi ve vergi mükelleflerinin 4.400 TL’yi (ya da işlemin gerçekleştiği yıla ait, fatura düzenleme zorunluluğuna ilişkin tutarı) aşması durumunda kağıt fatura yerine Gelir İdaresi Başkanlığı’nın e-Arşiv fatura Portal sistemi üzerinden e-Arşiv fatura düzenlemesi gerekir.
  • Bununla beraber Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi sistemleriyle entegre bir şekilde çalışan özel entegratör kuruluşlarının sistemleri aracılığıyla da faturalandırma işlemi gerçekleştirilebilir.

e-Fatura Sistemine Geçme Şartları Nelerdir?

e-Fatura sistemine geçişte en önemli değişiklik ciro limitinde yaşanmıştır. Geçtiğimiz yıllarda 4 milyon TL olan ciro limiti, yayınlanan tebliğ ile 3 milyon TL’ye düşürülmüştür. e-Fatura portal ve sistemine geçiş şartları genel olarak şu şekildedir:

  • Belediyelerden ya da Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan işletme belgesi veya yatırım belgesi alan işletmeler de e-Arşiv fatura sistemine geçiş yapmalıdırlar.
  • Kendi internet sitesi üzerinden ya da çeşitli platformlar aracılığıyla 2022 ya da müteakip hesap dönemlerinde, 500.000 TL brüt satış hasılatı elde edenler de geçmelidir.
  • 2022 yılındaki brüt satış 3.000.000 TL ise 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-Fatura sistemine geçmelidir.

Yukarıdaki maddelere göre geçiş yapmanız gerekiyorsa, “e-Fatura Nedir?” ve “nasıl geçilir?” sorularının cevaplarını arıyor olabilirsiniz. e-Fatura ve e-Arşiv fatura zorunluluğu detayları hakkında daha ayrıntılı bir şekilde bilgi almak istiyorsanız detaylar QNB eFinans’ta sizleri bekliyor!

e-Fatura’ya Geçmek Zorunda Olan Sektörler

Brüt hasılatların yanı sıra bazı sektörlerin de e-Fatura’ya geçmesi zorunludur. Bu sektörler genel olarak şu şekildedir:

  • Bütün otellerin e-Fatura sistemine geçmesi gerekir.
  • Toplam cirosu 1.000.000 TL’yi aşmış olan oto galericiler de e-Fatura’ya geçmek zorunda olan sektörler arasında yer alır.
  • Emlak işleriyle ilgilenenler, müteahhitler ve e-ticaret yapan kişiler de e-Fatura’ya geçmelidir.

e-Arşiv Fatura Sistemine Geçme Şartları Nelerdir?

e-Arşiv Fatura sistemine geçiş için şartlar ise şu şekilde özetlenebilir:

  • Eğer e-Faturaya geçiş yapmanız zorunluysa e-Arşiv mükellefi haline gelirsiniz. Bununla beraber gönüllü olarak e-Fatura uygulamasına geçiş yapan kişiler de benzer şekilde e-Arşiv mükellefi haline gelir.
  • e-Arşiv faturaya geçiş yapmak istiyorsanız QNB eFinans’ın sunduğu hizmetlerden yararlanabilirsiniz. Özel entegratörler ve yapısal değişiklikler sayesinde pratik bir şekilde geçiş sürecini hızlandırabilirsiniz.
  • e-Fatura mükellefi olmayıp e-Arşiv fatura düzenleyen mükellefler için 5.000 – 30.000 TL aralığında olan limitler, 4.400 – 5.000 TL olarak güncellenmiştir.
  • Sektör ayrımı olmaksızın bütün mükelleflerin 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-Arşiv fatura sistemine geçmesi gerekir. Sistemlere başvuru yapmadan önce e-Faturaya geçiş yapmalısınız.
  • e-Fatura ile benzer şekilde e-Arşiv faturaya geçiş yapılmadığında çeşitli yaptırımlar uygulanır. Özel usulsüzlük gibi cezalar almak istemiyorsanız geçişinizi hızlı ve doğru bir şekilde gerçekleştirmelisiniz.

e-Fatura Mükellefi Sorgulama Nasıl Yapılır?

Ticari ilişkide olduğunuz kurum veya şahsın elektronik fatura mükellefi olup olmadığını öğrenmek için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın ilgili sayfasını ziyaret ederek, e-Fatura uygulamasına kayıtlı mükellefler listesine ya da e-arşiv fatura uygulamasına kayıtlı mükellefler listesine ulaşabilirsiniz. 

Ayrıca QNB eFinans portalinden de e-Fatura mükellefi sorgulama işlemini dakikalar içerisinde yapabilirsiniz.

e-Fatura Sorgulama İşlemini Nasıl Gerçekleşir?

e-Fatura sorgulama işlemini aşağıdaki adımları izleyerek yapabilirsiniz;

  • Fatura düzenleyenin T.C. Kimlik Numarası veya Vergi Kimlik Numarasını girin.
  • Faturanın üzerindeki fatura numarasını, tutarını kontrol edin.
  • İstenilen Güvenlik Kodu bilgisini de doğru bir şekilde girdiğinizden emin olun.

e-Fatura Kullanmanın Cezası Var Mı?

Özel Usulsüzlük Ceza Had ve Tutarı kapsamında değerlendirilir ve belirlenen tutar yıllara göre değişiklik gösterebilir. Örneğin, 2020 yılında 350 TL olan ceza tutarı, 2021 yılında 380 TL olarak belirlenmişti. 2023 yılında ise fatura bedelinin %10‘u kadar ceza ödeneceği belirlendi.

Hangi durumlarda düzenlenmemiş sayılacağını ve e fatura cezası alınabileceğini ise şöyle açıklayalım:

  • e-Faturanın alınmaması ve verilmemesi
  • Düzenlenen belgelerde gerçek tutardan farklı tutarlara yer verilmesi
  • Elektronik olarak düzenlenmesi gerekirken kağıt olarak düzenlenmesi durumunda e-fatura belgesi düzenlenmemiş kabul edilir.

QNB eFinans ile e-Belge İşlemleri

Bütün bu geçişleri QNB eFinans desteğiyle kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. e-Arşiv sistemi, genel olarak kağıt halinde basılması gereken faturaların dijital sistemler üzerinde oluşturulması işlemi olarak özetlenebilir. Muhafaza edilmesi ya da ibraz edilmesi zorunlu olan belgeleri dijital olarak düzenleme sürecini temsil eder.

QNB eFinans’ın e-Arşiv Gönderimi hizmeti ise kesilen faturaların QNB eFinans’ın sistemi üzerinden müşteri e-Posta, kağıt ya da SMS yoluyla iletilmesini kapsar. Bir nüshası da sistemde saklanır. e-Arşiv Raporu hizmeti ise faturanın oluşturulması gereken tarihleri tespit ederek Başkanlık sistemlerine raporlar. Böylece fatura zamanlarını kaçırmadan rahat bir şekilde takip edebilirsiniz.

QNB eFinans ile tüm faturalama süreçlerinizi hızlı, kolay ve profesyonel bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek İçerikler:


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler: