fiyatlandırma stratejileri, ürün fiyatlandırma nasıl yapılır

En İyi Ürün Fiyatlandırma Stratejileri

Hepimizin bildiği gibi e-ticaret yapan birçok kişinin en sık kafa karışıklığı yaşadığı kısımlardan biri de fiyatlandırma stratejileri konusu. E-ticarette en kritik noktalardan biri olan ürün fiyatlandırma stratejisi, doğru uygulandığında gerçekten görülmeye değer sonuçlar verirken yanlış uygulandığındaysa bir o kadar istenmeyen sonuçlara yol açabiliyor. Şimdi gelin hep birlikte doğru ürün fiyatlandırması nasıl yapılır, pazarlamada ürün fiyatlandırma yöntemleri nelerdir detaylı bir şekilde inceleyelim.

1) Maliyet + Kâr Yöntemi

Günümüzde e-ticaret yapan birçok kişi tarafından oldukça yaygın olarak kullanılan maliyet + kâr yöntemi, fiyatlandırma stratejileri arasındaki en basit yöntemlerden biridir. Bu fiyatlandırma tekniğinin kullanımı, isminden de anlaşılacağı üzere ürün maliyetinin üzerine belirli bir kâr marjı eklenmesiyle gerçekleştirilir.

Örneğin tüm gider kalemlerini göz önünde bulundurarak ürününüzün birim maliyetini hesapladınız ve bu değer 100 TL çıktı. Ürün maliyetinizin üzerine %100 kâr marjı ekledikten sonra 200 TL’ye satışını yaparsanız, maliyet + kâr yöntemini kullanmış olursunuz. Dışardan bakıldığında her ne kadar kârlılığı garanti ediyor gibi gözükse de, aslında diğer birçok pazar faktörünü göz ardı ettiği için bunun çok da iyi bir fiyatlandırma stratejisi olduğunu söyleyemeyiz.

2) Rekabetçi Fiyatlandırma Yöntemi

rekabetçi fiyatlandırma yöntemi

En sık kullanılan bir diğer fiyatlandırma yöntemi ise rekabetçi fiyatlandırmadır. Bu fiyatlandırma yönteminde rakip ve pazar analizi oldukça büyük önem arz eder. Çünkü ürüne biçilecek olan fiyat, rakip firmaların satış fiyatlarına göre belirlenir. Tabii bu yöntemi kullanabilmeniz için sattığınız ürünün rakip ürünlere büyük ölçüde benzer olması şart. Aksi takdirde rekabetçi fiyatlandırma stratejisini doğru uygulamış olmazsınız.

Rekabetçi fiyatlandırmayı daha iyi anlayabilmek için bir örnekle açıklayalım. Öncelikle satışını yaptığınız ürüne oldukça benzer ürünler satan iki rakip firma düşünün. Birinci firma, ürünü 100 TL gibi bir fiyata satsın. İkinci firmaysa yine aynı özellikteki ürünü 150 TL’ye satıyor olsun. Bu durumda rekabetçi fiyatlandırma yöntemini kullanarak üç farklı strateji izleyebilirsiniz:

  • Piyasa fiyatı düzeyinde fiyatlandırma
  • Piyasa fiyatı üzerinde fiyatlandırma
  • Piyasa fiyatı altında fiyatlandırma

Piyasa fiyatı düzeyinde bir fiyatlandırma yapmak istiyorsanız ürün fiyatınızı 100 – 150 TL bandında belirleyebilirsiniz. Bu durumda rakiplerinize kıyasla dengeli bir fiyat stratejisi yapmış olursunuz.

Piyasa fiyatı üzerinde bir fiyatlandırmaya giderek ürününüzün daha kaliteli olduğu izlenimini, piyasa fiyatı altında bir fiyatlandırma yaparak da ürününüzün daha hesaplı olduğu izlenimini potansiyel müşterilerinize verebilirsiniz.

Son olarak rekabetçi fiyatlandırma yönteminin özellikle pazar doygunluğuna ulaşmış ürünlerde kullanılabileceğini unutmayın.

3) Pazarın Kaymağını Almak

Pazarın kaymağını alma stratejisi (İngilizce terimiyle Price Skimming), aslında yıllardır iPhone veya PlayStation gibi ürünler üzerinde sıklıkla uygulanan bir yöntemdir. Bu yönteme göre, ürün ilk piyasaya sürüldüğünde oldukça yüksek bir fiyattan satışa sunulur. Burada amaç, rekabetsiz ortamda ürünün satışa sunulmasını ve satın almayı sabırsızlıkla bekleyen onlarca müşteriye yüksek fiyattan bu ürünü satıp kısa sürede ciddi kâr elde etmek, yani pazarın kaymağını yemektir.

Belirli bir süre boyunca yüksek gelir grubundaki müşterilere ürünün satışı yapılarak pazar kaymağı alındıktan sonra fiyat kademeli olarak düşürülür. Bu sayede sırasıyla her gelir grubundaki müşteriye ulaşılmış ve ürün satılmış olur.

Eğer aşağıdaki koşulları sağlayan bir ürüne sahipseniz pazarın kaymağını alma stratejisini rahatlıkla kullanabilirsiniz:

  • Ürünün kalitesi ve imajı göz önünde bulundurulduğunda yüksek fiyata elverişliyse
  • Müşteriler satışa yüksek fiyattan sunulacak olan ürünü almaya istekliyse
  • Yakın gelecekte pazara farklı rakiplerin girme riski bulunmuyorsa

4) Pazara Nüfuz Etme Stratejisi

fiyatlandırma stratejileri, pazara nüfuz etme stratejisi

Pazara nüfuz etme stratejisi (İngilizce terimiyle Penetration Pricing), daha önce bulunmadığınız bir pazara ilk kez girerken uygulamanız gereken bir yöntemdir. Bu yöntemde amaç, ürün fiyatını pazara giriş yaparken rakiplere kıyasla oldukça düşük tutarak tabiri caizse müşterilerin ayağını alıştırmaktır. Pazara girdiğinizde ürününüzü piyasaya göre düşük fiyattan sattığınız için müşteriler sizin ürününüzü tercih etmeye başlayacak ve böylelikle siz de pazara nüfuz etmiş olacaksınız.

Girmiş olduğunuz pazarda yeteri kadar müşteri edindikten sonra fiyat kademeli olarak artırılır ve piyasa düzeyine çekilir. Bu strateji sonucundaki kazancınız ise daha önce hiç bulunmadığınız bir piyasadan belirli miktarda müşteri edinmek olur.

Ayrıca sezon indirimleri ve kupon kodları gibi pazarlama araçları da temelde pazara nüfuz etme stratejisine dayanmaktadır.

5) Değer Temelli Fiyatlandırma Yöntemi

Değer temelli fiyatlandırma, ürün fiyatının müşterinin ürününüze biçtiği değer üzerinden belirlenmesidir. Değer temelli fiyatlandırmayı diğer yöntemlerden ayıran en önemi özellik; fiyatlandırmanın ürüne göre değil, müşteriye göre ayarlanmasıdır. Peki bu fiyatlandırma stratejisini hangi durumlarda kullanmalısınız?

  • Eğer ürününüz rakiplerinize kıyasla ciddi bir katma değer içeriyorsa
  • Ürününüz tamamen müşteri odaklıysa
  • Ürününüze biçilen değer hakkında müşterilerinizden geri bildirim alabiliyorsanız değer temelli fiyatlandırma stratejisini izleyebilirsiniz.

Değer temelli fiyatlandırma yöntemi, müşterilerin fiyat taleplerine göre belirlendiğinden dolayı doğru uygulandığında müşteri sadakati oluşturma noktasında da son derece işe yarar bir stratejidir.

İlginizi Çekebilecek İçerik: Kolay Satılacak Ürünler


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler: